Kairit Annus “Aja jäljed – klaas ja paas” Hop galeriis

2 minutit

Kairit Annus
AJA JÄLJED – KLAAS JA PAAS
31.05. – 12.06.2012
Hop galerii
Tallinn

Näituse avamine reedel 1.06.2012 kell 18.00.

Olles oma haridustee alguses õppinud pangandust ja seejärel leidnud end kunstis on Kairit Annus jõudnud magistritöö kaitsmiseni EKA klaasikunsti osakonnas. Kairit Annuse magistritöö “Mitmenäoline klaas. Läbipaistmatud ja poolläbipaistvad klaasid.” teoreetiline osa käsitleb poolläbipaistvaid ja läbipaistmatuid klaase ning erinevaid klaasimitatsioone läbi ajaloo. Vaadeldud on põhjalikumalt vääris-, ehte- ja ilukivide imitatsioone ja käsitletud  opaalklaasi ja opaakklaasiga seonduvaid mõisteid.

Töö teises osas kirjeldab Annus oma loomingulist tööd ja klaasesemete valmistamise tööprotsesse ning neile eelnenud uurimistööd ja katsetusi. Hop galeriis eksponeerib Annus oma magistritöö praktilist osa. Kahte tarbenõude seeriat – suured sulatustehnikates vaagnad ja puhumistehnikas valmistatud purgid, kausid ja vaasid. Klaasitööd on inspireeritud Eestis leiduvast paekivist ja opaakklaasi ajaloost. Lõpptulemus on karged ja selged vormid, mis kaudselt ehk mõjutatud ka õpingutest Soomes Aalto Ülikoolis. 

Nii looduse kui ka inimese tegevus on jätnud erinevaid jälgi. Kõige kaugemad ajad on talletunud kivimites. Eestis leiduv paas on väga mitmekülgne kivim, mis annab hästi edasi meie looduse omapära, selle ürgsust, võimsust ja kargust. Eelkõige halliks peetud kivi esineb ka erinevates tundlikes värvikombinatsioonides.

Klaasi on juba ammustest aegadest kasutatud materjalina, millest teha erinevaid jäljendusi. Jäljendatud on ehte- ja ilukive. portselani, jääd jne.

Mind hakkas paeluma väljakutse luua klaasist esemeid, mis väljendaksid paes leiduvat tundlikku koloriiti, kaunist struktuuri ja faktuuri. Pae tundlikud värvikombinatsioonid olen liitnud kaasaegse lihtsa vormikujundusega.

Puhumistehnikas klaasitööd on inspireeritud paekaldast ja lihtsad silinderjad vormid on tuletatud pae lõhkamiseks tehtavaist puursüdamikest. Sulatustehnikas vaagnad on inspireeritud Eestis leiduvate paekivide sisestruktuuridest.
/Kairit Annus/

Näitust toetab Kultuurkapital. Näitusi Hop galeriis toetab Eesti Kultuuriministerium.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp