Voces Musicales lõpetas hooaja vaimulike teostega

2 minutit

Voces Musicales on küllap üks koor Eestis, kes on juba oma tegevuse algusaastatest saadik kõige rohkem esitanud ja tellinud Eesti nüüdismuusikat. Selgi kontserdil kõlasid kahe noore helilooja kooriteosed. Nii Pärt Uusberg kui Evelin Seppar on olnud koorimuusika „sees” juba lapsest saadik (mõlemad laulavad praegu ka ise Voces Musicaleses) ning seetõttu heliloojatena väga kompetentsed küsimustes, mis puutuvad koorilaulu, koori kõlasse, vokaalsetesse probleemidesse jne.

Pärt Uusbergi „Taaveti laul nr 121” on kirjutatud 2009. aastal Taaveti laulude konkursiks, kus see saavutas esikoha. Teos võlub oma ilusa, voogava koorikõlaga, ka dramaturgilise poole pealt on huvitav jälgida helilooja suhtumist sõna ja heli kooslusse: helid ja ka dünaamika on sõna teenistuses ning justkui võimendavad ja markeerivad teksti.

Samasugust head vormitunnetust võib täheldada Evelin Seppari uudisteoses „Taeva äärelt”, mille põhimaterjal pärineb samaks Taaveti laulude konkursiks loodud mahukal laulul, mida koori peadirigent palus heliloojal pisut lühendada. Teoses on madalate ja kõrgete meloodiate põnevat üheaegset kasutust, mis tekitab ruumilise avaruse efekti. Samuti huvitav on erinevate faktuuride kasutus: hõre, meloodiatel baseeruv faktuur suubumas kogu koori hõlmavasse tihedasse faktuuri. Kompositsiooniliselt ilus leid on koraalilikult retsiteeriv sopranisoolo, mis liigendab muusikalisi lõike. Ka Seppar on sõnasse suhtunud suure tähelepanu ja lugupidamisega.

Voces Musicalese hooaja lõppkontsert pakkus suurt kuulamisnaudingut ning äratas imetlust koori kõrge taseme üle.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp