Meenutatakse Mravinskit

2 minutit

27. mail algab Peterburi pianisti Peeter Laulu ja Narva Sümfooniaorkestri (dirigent Anatoli Štšura) kontserdiga Jevgeni Mravinski nimeline rahvusvaheline muusikafestival Narvas. Beethoveni varajasele loomingule pühendatud kava avab klassikakontsertide tsükli XX sajandi silmapaistva dirigendi mälestuseks, kelle elu oli üle 30 aasta jooksul seotud Narva-Jõesuu ja Narvaga. Kaks teost numbri 1 all – 1. sümfoonia ja 1. klaverikontsert, mis on stiililt ja heliatmosfäärilt lähedased – annavad sündmusele mažoorse meeleolu.

29. mail kandub festival Tallinna kammermuusika kontserdiga Mustpeade majas. Maria Judina nimelise rahvusvahelise konkursi ja Carl Fleshi nimelise viiuldajate konkursi laureaat, Moskva konservatooriumi ja Londoni kuningliku muusikakolledži vilistlane Ilja Movtšan esitab duos Eesti muusikaakadeemia vilistlase Maksim Štšuraga tuntud viiulisonaate: kõlavad Brahmsi 1. viiulisonaat, Debussy ainuke sonaat viiulile ja klaverile, mis jäi helilooja viimaseks teoseks, ning Prokofjevi monumentaalne 1. viiulisonaat. Duo esineb veel 30. V Narva linnuses ja 31. V Sillamäe muusikakoolis.

Tänavune festival tutvustab Ida-Virumaa kuulajatele uue nime – klaveritriot Dorpat, mille koosseisus musitseerivad Vanemuise orkestrandid Anna Samsonova (viiul), Enno Lepnurm (tšello) ja Irina Oja (klaver). Klaveritrio žanris tuttav ja tundmatu – Rahmaninovi, Šostakovitši ja XX sajandi alguse teenimatult unustatud saksa helilooja Emil Bonke – moodustavad noormuusikute kava 1. VI Narva muusikakoolis.

Festival lõpeb 4. VI Narvas ja 5. VI Tallinnas Veliki Novgorodi Kammerorkester Vassili Zvarijtšuki juhatusel. Peterburi konservatooriumi professor Ilja Mussini klassi vilistlane Zvarijtšuk on erakordselt aktiivse loomingupositsiooni ja valgustusliku dominandiga muusik. Orkestri kava koosneb „väikešedöövritest“ – Griegi, Nielseni, Elgari ja Bártoki orkestriminiatuuridest. Kõlab ka Anton Arenski viiulikontsert.

Mravinski nimeline rahvusvahelist muusikafestivali toetavad Narva ja Sillamäe Linnavalitsus, Vene Föderatsiooni peakonsulaat Narvas, SA Kultuurkapital, Ida-Virumaa Ekspertgrupp ning Tallinna Filharmoonia.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp