Eesti Maalikunstnike Liidu ülevaatenäitus “Paleti tants”

2 minutit

Jõhvi 5. balletifestival liidab Virumaal kokku tantsu ja kujutava kunsti.
 
Jõhvi 5. balletifestivali raames avatakse kolm eriilmelist näitust, mis kõik esitlevad tantsu erinevaid aspekte kunstis. Proloogina avatakse 3. mail kell 12.00 Jõhvi kontserdimaja fuajeedes esimene ainult tantsule pühendatud Eesti Maalikunstnike Liidu ülevaatenäitus “PALETI TANTS”.
 
Lisaks avatakse 4. mail kell 16.00. Jõhvi linnagaleriis baleriin Age Oksa õe, skulptor ja disainer Anke Oksa maalide näitus “Pirouette”.
Rakvere Art Cafes esitletakse 9. mail kell 17.00 aga Norra foto­kunstniku Knut Bry  fotonäitust “Ursula X”, mis kajastas eesti koreograaf Teet Kase tantsulavastuse loomisprotsessi Oslos, Pariisis ja Tallinnas.
 
Jõhvi kontserdimajas avatakse 3. mail Eesti suurim ainult tantsule pühendatud Eesti Maalikunstnike Liidu ülevaate näitus, mille raames eksponeeritakse töid ligi 30 kunstnikult üle Eesti: Aira Rautso, Uno Roosvalt, Mari Roosvalt, Owe Büttner, Silva Eher, Kristiina Kaasik, Maire Koll, Kristerson, Ilmar Kruusamäe, Ado Lill, Andrus Rõuk, Valev Sein, Stanislav Antipov jt.
 
Näituse kuraator Lii Pähkel: “Koostöös Jõhvi balletifestivali korraldajatega sai Eesti Maalikunstnike Liidu poolt valitud näitusele teema, mis on seotud liikumisega, mis hõlmab nii looduse kui füüsiliselt inimkehaga seotud liikumist.
Tants on tantsija jaoks eneseväljendus nagu maalimine kunstniku jaoks. See on salakeel: keha, hinge, vaimu varjatud keel. Kui keegi vaatab, on raske tantsida, maalida. Kuidas on võimalik võtta maalijal tantsijat eeskujuks? Kas lasta värvid vabaks ja panna need tantsima? “Tantsi” nii nagu keegi ei vaataks!”
 
Näitusel osalevad kunstnikud ise kommenteerivad oma suhet tantsu ja liikumisega järgnevalt:
Silva Eher: „Maalil on tegemist figuuriga, kes keerleb kollases sädeluses, käes on pintsel. Figuuri pea on samuti liikumises, haarates kogu maailma.“
Piret Rohusaar kommenteerib oma tööd “Tants sinises” – Tants on armastusrõõm. Sinine värv on kui partner minu jaoks.
Stanislav Antipovi maalil “Päike Kadriorus”- tahtsin näidata päikese mängu ja paleti erinevaid võimalusi.
 
Näituse kuraatorid: Rain Ader ja Lii Pähkel.
Näitused jäävad avatuks Jõhvi kontserdimajas 31. maini.
 
Jõhvi balletifestival toimub 17.-20.mail Jõhvis, Rakveres ja Avinurmes.
Peaesinejad: Mihhailovski teater Peterburist, balletitrupi kunstiline juht, tantsumaailma elav legend Nacho Duato, ning Nina Ananashvili Gruusiast.

Täpsem info festivali kohta: www.concert.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp