Muusikaolümpiaadi osalejad üllatasid züriid kõrgetasemelise omaloominguga

2 minutit

Eestlaste algatatud ja 25. – 28. IV toimunud I rahvusvahelise muusikaolümpiaadi auhindu jagus Eestisse, Lätti, Leetu, Poolasse, Soome ja Sloveeniasse. Korraldajad andsid teatepulga üle Läti esindajale, kus 2014. aastal toimub järgmine rahvusvaheline olümpiaad.

Rahvusvahelise muusikaolümpiaadi algatasid Eesti Muusikaõpetajate Liit ning Eesti Muusikaakadeemia koostöös Euroopa Koolimuusika Assotsiatsiooniga eesmärgiga tunnustada muusikaliselt andekaid üldhariduskoolide õpilasi ning nende õpetajaid rahvusvahelises kontekstis, samuti väärtustada muusikaõpetust üldhariduskoolide õppeprogrammis kogu Euroopas. Olümpiaadi korraldustoimkonda juhtis Eesti Muusikaõpetajate Liidu välissuhete koordinaator Ene Kangron, kes kuulub ka Euroopa Koolimuusika Assotsiatsiooni juhatusse.

Võistlusel pidid noored näitama oma muusikaalaseid teadmisi kirjalikus voorus, laulma ühe laulu ja esitama omaloomingulise pala. Eriti põnevaks kujunes omaloomingu voor, kus noortel tuli kirjutada muusikapala vaid akustilistele instrumentidele. Nii kõlas näiteks klaveripala neljale käele ja teos sooloflöödile. Nooremas vanuserühmas, kus võistlesid 12 -14aastased noored, võitis Saimi Ester Kortelainen Eestist, teisele kohale tuli Julia Stopar Sloveeniast ja kolmandale Laura Elisabete Godina Lätist. Vanemas vanuserühmas, kus konkureerisid 15 -18aastased noored, läks ülekaalukas võit Lätti Eriks Zepsile, teise koha pälvis Jone Girdzijauskaite Leedust ja  kolmanda Helis Oidekivi Eestist. Tallinna Kultuurikatla eripreemia läks nooremas vanuserühmas Pauls Nartišsile Lätist ja vanemas rühmas Juliana Gajewskale Poolast.

Žürii esimehe Olav Ehala sõnul oli rahvusvahelise konkursi tase väga kõrge, sest osa võtsid riikide parimad. „Eriti avaldas muljet heliloomingu voor, kus kompositsioonides kasutati nii rahvamuusika kui ka kaasaegse klassikalise muusika võtteid. See näitab, et noortel on väga erinevad huvid. Üllatas põnev instrumentide valik, näiteks ühes loos kasutati löökpillina suurt vedru. Vanema vanuseklassi võitja Eriks Zeps oli fantastilise energiaga ja lavasarmiga,“ võtab Ehala kokku konkursi tulemused.

Rahvusvahelist Muusikaolümpiaadi toetasid Eesti Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Rahvusvaheline Arvo Pärdi Keskus, Tallinna Kultuurikatel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp