Arhitektuurivõistlus „XXI sajandi kodu Lahemaal”

2 minutit

Võistlusele oodatakse uue eesti maakodu eskiislahendusi, mis lähtuvad Lahemaa ja Eesti külaarhitektuuri ruumilisest ja kultuurilisest eripärast. Peaküsimus on: kuidas rajada tänapäevast ja kvaliteetset arhitektuuri ning hoida seejuures elujõulisena väärtuslikku külakeskkonda, selle miljööd? Võistlusega mõtestatakse laiemalt Lahemaal elamist, peetakse dialoogi ja tugevdatakse kontakte maapiirkondades ehitamisest huvitatud kinnistuomanike ning külakonteksti mõistvate arhitektide vahel.

Võistlusaladeks on valitud neli fiktiivset Lahemaa paika, kus ilmneb selle (ja laiemalt Eesti) külade iseloomulik tüüpolukord (tegelikult selliseid kinnistuid olemas ei ole). Võistluse vorm on arhitektuurse eskiisi konkurss, mille auhinnafond on 12 480 eurot, sellele lisanduvad ehitiste, külaarhitektuuri ja maastikega seotud asutuste ja organisatsioonide (nagu Muinsuskaitseamet, Eesti Vabaõhumuuseum, Säästva Renoveerimise Infokeskus) tunnustusavaldused ja preemiad.

Eesti külamaastike väärtusi, olukorda ja Lahemaa arhitektuuripärandit käsitlevad seminaril Fredi Tomps, Leele Välja, Lilian Hansar, Juhan Maiste ning võistlust tutvustab arhitekt Jaan Tiidemann. Seminari ning vestlusringi Eesti külamaastike väljavaateist juhib Riin Alatalu. Üritus on eelregistreerimisega ja tasuta.

*

„Lahemaa ehituspärand on praeguseks suhteliselt hästi uuritud ja kaardistatud, kuid kogutud andmetest üksi ei piisa tulevikuvisioonideks. Koostasime koos kolleeg Kaidi Õiega sellise võistlusülesande, mis ei võimalda võistlejatel tegeleda pelgalt vormiga, vaid eeldab arhitektidelt teemasse süvenemist ja ärgitab mõtestama maalelamist laiemalt. Selles mõttes on Lahemaa arhitektuurikonkurss eesrindlik,” selgitab konkursi ideed arhitekt Jaan Tiidemann.

Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere, üks võistluse žürii liige: „Eesti maastik on väärtus. Eesti maastikus asetsevad talud. Eesti talud nagu Eesti maastikudki on omaette väärtus. Need väärtused kuuluvad kokku ja seda kooslust ei tohi lõhkuda. Selle tänuväärse arhitektuurivõistlusega Lahemaal annavad arhitektid oma panuse nende unikaalsete väärtuste hoidmisse.”

Täpsem info www.lahemaa.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp