Oreliduo – kontserdisaalide haruldus

2 minutit

Kuidas oli mängida ansamblis positiivoreliga? „Tunne oli hea. Ka sidevahendid olid head – väike valjuhääldi ja raadiomikrofon, milleta kokkumäng teise oreliga poleks võimalik. Vaatepeeglist oli ka abi. Suure oreli mängija peab kuulma väikese oreli mänguatakki. Süsteem on sama mis džässmuusikas.”

Äsjase kontserdi varjus kerkis üles küsimus orelikontsertide olukorra kohta Eestis laiemalt. Ühest küljest vaadatuna on olukord päris hea: on mitmeid suuri orelifestivale nii Tallinnas, Pärnus, Tartus kui mujal ning orelikontserdid kirikutes üle Eesti on küllaltki sagedased. Kuid teisest küljest: suuremates kontserdisaalides orelikontserte peaaegu ei antagi, kuigi seal on hea kvaliteediga orel olemas. Kuhu on kadunud kunagised orelikontsertide abonemendid? Orel on liiga kallis instrument, et lasta sel jõude seista. Või pole orel ja orelimuusika enam populaarsed?

Urmas, miks pole kontserdisaalides orelikontserte? „Ei tasuvat ära, publikut tuleb vähe. Rahvas kuulab orelit hea meelega kirikus. Tartus on aga kirikutes orelid enamasti välja ehitamata. Nii ei saadagi täiselamust. Kontserdisaalides on aga nii Tartus kui Tallinnas orel olemas, kuid neid kasutatakse harva, kuuleb vaid kaastegevana vokaalsümfooniliste suurvormide ettekannetel. Aastail 1978–1998 toimusid lausa igakuised orelikontserdid. Tartus korraldasid neid nii Vanemuise teater kui filharmoonia. Rahvas käis tunduvalt tihedamalt kui praegu. Kontserte andsid välismaa organistid. Nüüd kuuleb neid vaid orelifestivalide ajal. Kuhu on jäänud reakontserdid? Muidugi peab arvestama momenti, et nõukogude ajal oli orelikontsertide korraldamine kirikus ebasoosingus. Eesti Kontsert annab praegu ressursside raskesuurtükiväe tule peamiselt orelifestivalidele.”

Meenub aeg 10–15 aastat tagasi, kui sümfooniakontsertide külastatavus polnud kiita. Elavnemine ja huvi kasv tuli aktiivse sümfoonilise muusika propaganda käivitamisega. Tänaseks on sümfooniakontsertide külastamine palju aktiivsem, isegi trendikas. Jääb loota, et analoogiline aktivistide-eestvõitlejate esilekerkimine ning nende teadlik ja kooskõlastatud tegevus toob kontserdisaalidesse ka orelikontserdid.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp