Kontsert vana sõbra mälestuseks

2 minutit

Heino Elleri „Prelüüd tšellole ja klaverile” oli mõnusaks kontrastiks eelnenud monumentaalsusele. Tšellist Theodor Sink ja pianist Farištamo Susi esitasid seda veenva väljenduslikkuse ja voolava tundelisusega. Sink on veel noor, kuid juba väljakujunenud ja küps muusik, Susi aga kõrgelt hinnatud ansamblist, kes tegeleb põhiliselt nüüdismuusika ja improvisatsiooniga. Duo esitas ka Lepo Sumera „Püüda eilset” ning seejärel koos klarnetist Marten Altroviga veel Erkki-Sven Tüüri „Arhitektoonika II ”. Viimased kaks on mõlemad väga nüansirikkad ja kiirelt vahelduvate motiividega, mistõttu oli nende esitamine Kaarli kiriku akustikas keeruline ülesanne. Siiski arvestas ansambel oskuslikult suure ruumi eripäraga, muutes suure kaja teose osaks.

Noore helilooja Sven Sosnitski trio „Ere you were born was beauty’s summer dead” pole inspireeritud küll mitte Ehini, vaid Shakespeare’i luulest. Mõtisklev ja intiimne teos sobis kirikusse valatult, ning andis palju mõtteainet ka publikule. Eriti huvitavalt kõlas kitarristidele tuntud eBow kasutamine klaverikeeltel, mis andis teosele sügavat rahu, kuid ka nukrust. Kiriku renoveerimistööde tõttu oli klaver nihutatud saali keskele, mis lisas teostele müstilist ruumilisust ja kindlasti tavapärasest erinevat kõla. Trios musitseeris viiuldaja Karolina Normak koos Susi ja Singiga.

Kontserdi lõpetuseks kõlasid Pärt Uusbergi „Haikud Andresele”, mis on samuti kirjutatud Ehini mälestuseks ja tema luulele, esitajateks Marten Altrov ja vokaalansambel autori juhatusel. Neist valitud haikudest õhkub kurbust, jumalikkust ning palvelisust, ka muusika rõdult esitatuna mõjus kui meditatsioon. Raplast pärit Uusberg on Ehinite hea perekonnatuttav.

Pole kahtlustki, et Andres Ehin on jätnud sügava jälje eesti kirjandusmaailma, huvi tema luule vastu ulatub ka Eestist väljapoole. Seda toredam, et heliloojadki on tema luule üles leidnud ja ka muusikamaailm saab tänu temale aina rikkamaks!

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp