Koorimuusika tipud kaugenevad taidlusest

2 minutit

Valdavalt teevadki meie koorielus praegu ilma neljakümnendates eluaastates dirigendid, kelle hariduse endastmõistetav osa on kogu maailma muusikakultuur. Nende ettevalmistus, silmaring ja südi enesetäiendamine on olnud Eesti kooride arengu mootor. Lisaks muidugi pürgimuste ja nõudlikkuse latt, mida suutlikumad muusikud ei sea enam ammu ainuüksi koduse mõõdupuu järgi, vaid ka suure ilma paremikku silmas pidades.

Seekordse võistulaulmise paljud kavad olid äärmiselt põnevad ja laitmatult maitsekad, ühtlasi osavalt valitud selles mõttes, et lubasid näidata oma kooride võimekuse eri tahke.

Suurepärane kava oli juba nimetatud TMKK noortekooril, aga ka Eesti koorijuhtide naiskooril (dirigendid Andrus Siimon ja Õnne-Ann Roosvee, 91,3 punkti, naiskooride II koht) ning Tallinna Vanalinna Muusikamaja tütarlastekooril (dirigent Maarja Soone, 90,3 punkti, neidudekooride II koht). Õnnestunud kavadele lisandus väljapaistev interpretatsioon, mida toetas lauljate vokaalne suutlikkus. Andrus Siimon ja Maarja Soone pälvisid mõlemad ka oma kategooria kohustusliku laulu parima esituse eripreemia. Meeldiv on märkida, et Soone on lühikese ajaga kasvanud meie parimate naiskoorijuhtide sekka.

Nii mõnegi vokaalselt võimeka ja hea häälematerjaliga koori potentsiaal jäi vähemasti sellel võistulaulmisel suuresti kasutamata (nt Emajõe Laulikud). Mulje järgi pealiskaudse musitseerimise taga võis olla läbitöötamata kontseptsioon või siis suutmatus oma ideed laval mõistetavaks teha. Oli ka koore, kelle kava tõusis esile isegi võitjate kõrval, kuid tippu jõudmine jäi vokaaltehniliste vajakajäämiste taha (nt Carmina).

Eesti parimate kooride uusi arengusamme saame loodetavasti tunnistada rahvusvahelisel koorikonkursil „Tallinn 2013”. Jääme huviga ootama.

Konkursi tulemused leiab aadressilt http://www.naislauluselts.ee/uudised/.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp