Avalikud loengud

3 minutit

Esmaspäeval 13. veebruaril kell 17.15 toimub Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi kohvikus käesoleva aasta teine üritus sarjast “Kohviõhtu Toomel”. Külaliseks on Tartu Ülikooli matemaatika-informaatikateaduskonna emeriitprofessor ja Statistikaameti vanemmetoodik, Helsingi ülikooli audoktor Ene-Margit Tiit, kelle teadustööd on puudutanud  matemaatilise statistika, rahvastikuteaduse, sotsioloogia ja antropomeetria valdkondasid. Professor Tiit on osalenud käimasoleva rahvaloenduse ettevalmistamisel. Kohviõhtu on osalejatele tasuta, kõik huvilised on oodatud!

Tartu Ülikooli kunstimuuseum Ülikooli 18 ootab kõiki 15. veebruaril kell 17.15 kunstikolmapäevale teemal “Illustratsioon kui intersemiootiline tõlge”. Kultuurisemiootika professor Peeter Torop kõneleb illustratsioonides raamatukunsti ajaloo kontekstis ning vaatleb võimalusi, kuidas raamatuid illustratsioonide kaudu tõlgendada. Pildinäideteks on loengus nii Albrecht Düreri kui ka teiste kunstnike tööd. Sissepääs kunstikolmapäevadele on tasuta. 

Kolmapäeval 15. veebruaril algusega kl 16.00 toimub Tallinna Ülikooli Mare maja Tallinna saalis (M-218), aadressil Uus Sadama 5 loengusarja “Studia Generalia” raames Delaware’i Ülikooli emeriitprofessori ja Läti Ülikooli külalisprofessori Edmunds V. Bunkše avalik loeng teemal “”Know Thyself!” Or geographers and the human condition”. Loengu kohta saab lisainfot www.tlu.ee/studiageneralia. Loengule järgneb prof. Bunkše raamatu “Geograafia ja elamise kunst” esitlus. Eestikeelset geograafia erialast kirjandust on vähe ja seda suurem on hea meel, kui eesti keeles ilmub rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustust saanud geograafia raamat. Kõik on oodatud! Kultuurigeograaf Edmunds V. Bunkše (s 1935 Liepājas) põgenes 1944. aastal koos vanematega läände ning emigreerus 1950. aastal Ameerika Ühendriikidesse. Doktorikraadi geograafia alal omandas ta Californias Berkeley ülikoolis. Ta on külalisõppejõuna õpetanud nii Suurbritannias kui ka Lätis. Professor Bunkše on Läti Teaduste Akadeemia välisliige ja Läti ülikooli audoktor.

Kolmapäeval 15. veebruaril algusega kell 14.15 toimub Tallinna Ülikooli Silva hoone ruumis S-333 Bergeni Ülikooli noorema põlvkonna lingvisti Alexander Berdichevsky avalik loeng “Normide lõdvenemine ja grammatilised uuendused venekeelses internetis”. Ingliskeelse loengu teemaks on vene keeles aset leidev innovatsioon, mis on tekkinud tänu uuele kommunikatsioonikanalile – internetile. Lisaks vene keeles toimuvatele muutustele toob lektor näiteid ka teiste keelte kohta.
”Usun, et see saab olema poleemikat tekitav loeng. Tihtipeale väidavad keeleuurijad, et interneti tekke ja laiema levikuga ei ole keelekasutuses toimunud märkimisväärseid muutusi, kuid mina vaidlen sellele vastu. Oma arvamust toetan ma erinevate näidetega, millest mõned on juba vanad, mõned on täiesti uued; mõned väited on ilmsed ja mõned ehk ka vaieldavad. Mul oleks hea meel, kui just viimaste osas saaksin kuulda ka Tallinna Ülikoolis toimuval loengul osalejate arvamust,” sõnab Alexander Berdichevsky loengu eel ise. Alexander Berdichevsky on Läti päritolu noorema põlvkonna vene keele uurija, kes on lõpetanud Lomonossovi nimelise Moskva Riikliku Ülikooli, keskendudes oma magistritöös vene keele semantikale, semiootikale ning keelemuutustele. Berdichevsky on töötanud Venemaal teadusajakirjanikuna. Lisainfot Alexander Berdichevsky kohta saab http://www.uib.no/rg/future_r/contact-us/people/alexander-berdichevsky

Reedel 17. veebruaril kell 16.00 annab Tokio Ülikooli lingvistika ja soome-ugri keelte professor Kazuto Matsumura loengu teemal “Mõnda Jaapanist ehk  Sakust, tatrast, pokudest jt”. Peale sumo, sushi ja manga on Jaapanis prof Matsumura arvates teisigi huvitavaid asju, millest ta tahaks jutustada isiklike kogemuste ja nägemuste põhjal. Jaapani Sakus valmistatakse õlle asemel tatranuudleid ja -viina. Pokudel on sugulased Ida-Hokkaidos asuval Kushiro märgalal, kus neid tuntakse kui yachi-boozu’sid. Kyoto vana linnaosa tänavanimedest on tehtud mõnusad laulud. Kuulajate küsimused on väga oodatud! Avalik loeng toimub Tallinna Ülikooli Mare hoone auditooriumis M-213.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp