Ajakirja Akadeemia X seminar

2 minutit

Mitu kuud lahutab meid aprillist aastal 1989? Selle lihtsa matemaatikaülesande lahendamine nõuaks veidi rehkendamist, kuid veelgi kergemalt tuleb vastus kätte värske Akadeemia tiitellehelt. Veebruari Akadeemia kannab nimelt järjenumbrit 275. Just nii palju kordi on Eesti Kirjanike Liidu kuukiri Tartus – Akadeemia – järjepanu ilmunud alates tema esimesest vihust just aprillis 1989, jätmata vahele ühtki kalendrikuud. Toonane avanumber algas Ain Kaalepi sõnadega: „Maailmas on vaid mõnikümmend sellist rahvast, kellel on olemas rahvuskeelne akadeemiline kultuur. Olemuslikult on nad kõik võrdsed, arvulisel suurusel pole muud tähtsust kui see, et väiksema rahva kultuurielu peab vastavalt olema intensiivsem.” Ning eks Akadeemia olegi järgnevate aastate ja kuude jooksul püüdnud seda intensiivsust meie kultuuri lisada.

Igal kuul on Akadeemia lugejateni toonud killukesi aegumatut eestikeelset kirjatarkust. Vihik number 275 sisaldab aga ka väikese eneserefleksiivse tagasivaate. Nimelt möödub just praegu kümme aastat sellest, kui Akadeemia hakkas kolleegiumi otsusel välja andma aastaauhindu, artiklipreemiaid, ning äsja ilmunud numbrist leiabki koondloendi kõigist aastakäikudest 2002–2011 esiletõstetud kaastöödest.

Ühes sellega tasub teadmiseks võtta, et viimatisi, 2011. aasta laureaate on kõikidel huvilistel võimalik oma silmaga näha ja oma kõrvaga kuulda Akadeemia piduseminaril, mis toimub 10. veebruaril 2012 kell 16 Tartus Ahhaa keskuses. Seminari kavas on järgmised ettekanded: Enn Kasak „Religioossusest teaduses”, Tõnu Tannberg „Eesti NSV hümni sünniloost”, Daniel Vaarik „Rumalatest inimestest”, Allan Puur ja Leen Rahnu „Teisest demograafilisest üleminekust ja Eesti rahvastiku nüüdisarengust”. Sõna saavad ka tõlkepreemia laureaat, Nietzsche tõlkija Jaanus Sooväli ning kunstipreemia laureaat Maria-Kristiina Ulas. Peale selle näidatakse ka vastilmunud Akadeemia 275. numbrit. Kõik huvilised on oodatud.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp