Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini professor Ivar Sakk esitleb trükivärsket tüpograafia ajalugu

2 minutit

2. veebruaril 2012 kell 18 esitleb graafiline disainer, professor Ivar Sakk Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni Soolalaos (Ahtri 2, Tallinn) monograafiat „Aa kuni Zz. Tüpograafia ülevaatlik ajalugu”.

Äsjailmunud 448-leheküljeline raamat on osa Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini professori doktoritööst ning räägib kirjatüüpidest ehk fontidest. Autori poolt fotodega illustreeritud ja kujundatud teos näitab kirjade välimuse kujunemist antiikaja raidkirjadest kuni tänaste digitaalsete fontideni, sisaldades ligi kuuesaja šrifti jooniseid, nende autorite ning päritolu kirjeldusi. Eraldi peatükid on pühendatud Eesti kirjakasutuse ja -kunstnike ajaloole ja tänapäevale.

Doktoritöö juhendaja prof Mart Kalmu sõnul “avaneb nüüd meil kõigil võimalus teada saada, kust tähed tulevad ja miks nad on sellised.  Kirjastajal ja toimetajal on siitkaudu võimalus hakata paremini mõistma kujundaja ja kunstniku tööd.”

Doktoritöö ilmumist on toetanud Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstiakadeemia ning lugematu hulk kolleege.  Esitlusel saab köidet osta sõbrahinnaga 10 eurot.

Ivar Sakk (1962) on EKA graafilise disaini professor, kes on rahvusvahelise tuntuse saavutanud eelkõige plakatikunstnikuna. Saki eelnevatest väljaannetest võib nimetada koduloolise ja arhitektuuriajaloolise temaatikaga reisijuhte “Eesti mõisad” (2002), “Estonian manors” (2004) ja “Läti mõisad” (2007). Sakk algatas 2000. aastal graafilisele disainile pühendatud eriväljaanded ajakirja kunst.ee koosseisus ning pani aluse Kunstiakadeemia poolt publitseeritavale Disainiraamatu sarjale, kus 2011. aastal ilmus tema koostatud “Artikleid graafilisest disainist”. Eriala teoreetilise mõtte arendamise soovist on kantud ka monograafia “Aa kuni Zz. Tüpograafia ülevaatlik ajalugu” (2011).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp