Lp Christa Wolf!

2 minutit

Ilmselt juba praegu räägitakse Saksamaa koolides ja ülikoolides suurt saksasaksa kirjandustüli ja 90ndate alguse kirjandustekstide ümberväärtustamist käsitledes eeskätt Teist ja Teie loomingust, sest just 1992. aastal selgus, et olite informaatorina julgeolekuteenistuses arvel ning Teile oli antud agendinimeks Margarethe. Kaust avati 1959. aastal ning suleti üsna pea informaatori koostöövalmiduse puudumisel. Sellest hoolimata sattusite topeltrolli (moraalsuse instants vs. julgeolekuteenistuse mitteametlik informaator) ning Teie maailm oli korraga pahupidi pööratud.

Arhiiv talletab Teid ju järeltulevate põlvede jaoks informaatorina, ehkki Teie enda mälus ja isikupildis sellist mälestust ei ole. Teie identiteet muutus küsitavamaks kui kunagi varem ja Te olite sõna otseses mõttes ohus. „Inglite linn” räägib kõigest sellest, ehkki kohati tundub uskumatu, kust leidsite selle jõu, et raamat lõpuni kirjutada.

Sama aukartustäratavad nagu „Inglite linn” või „Lapsepõlvelõimed” on ka Teie teised romaanid ning jutustused, rääkimata Teie kirjanduslikest päevikutest. On väga vähe neid, kes suudavad niivõrd süstemaatiliselt, niivõrd sügavuti minevaid tekste luua, mis avanevad lugejale alles kiht-kihilt.

Te olete kahtlemata palju rohkem kui kirjanik, mõtleja või eeskuju ning Teie romaanid ei ole sugugi vaid ilukirjandus, vaid ühtlasi ajalooteemalised esseed ja filosoofilised mõttearendused.

Te olete olnud suur inspireerija nii minule kui ka paljudele teistele. Suur tänu Teile selle eest!

Ma loodan väga, et meie dialoog jätkub ka edaspidi!

Tallinnas 5. detsembril 2011. aastal

Aija Sakova

 

***

Christa Wolf sündis 18. märtsil 1929. aastal ja suri 82aastasena pärast pikka ja rasket haigust Berliinis 1. detsembril 2011. aastal.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp