PREEMIA

3 minutit

Ei juhtu just sageli, et aastapreemia saab nii dirigent kui tema koor. Seekord aga tunnistati aasta dirigendiks Tallinna Muusikakeskkooli õpetaja ja koorijuht Ingrid Kõrvits ning aasta kooriks Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor. Sama kooslus (ehkki praegune noortekoor oli tollal veel TMKK lastekoor) võitis  2005. aastal esimese ja seni ainsa Eesti koorina Euroopa Ringhäälingute Liidu koorikonkursi grand prix’. Kuid mullugi saadi grand prix Pärnu rahvusvahelisel koorifestivalil ning esikoht ja parima dirigendi eripreemia rahvusvahelisel koorifestivalil „Heart of Europe” Saksamaal. „See, et nii aasta koori kui aasta dirigendi tiitel korraga tulid, oli tõepoolest suur üllatus,” ütles Ingrid Kõrvits pärast kontserti.       

„Häid koore ja tublisid dirigente, kellest mitmed ka nominentide hulgas olid, on Eestis ju palju. Seda suurem on rõõm praeguste tiitlite  üle – need annavad kindluse edasi tegutseda ja teadmise, et oleme tõenäoliselt õigel teel. Mul on hea meel, et TMKK noortekoori lauljate pühendumisele ja pingutustele on tulnud vääriline tasu.”     

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori  tiitli Tartu Poistekoor (dirigendid Undel Kokk ja Annelii Traks), kes esineb edukalt nii kontserdikui konkursilaval ja teeb kaasa Vanemuise muusikalides. Möödunud aastal esitasid poisid muusikat Bachist Sisaskini – seda nii Eestis kui raja taga.   

Aasta dirigendi-muusikaõpetaja tiitli sai Anne Pääsuke, kes juhatab Haapsalus DORE -MI laulustuudio koore ning õpetab Ridala põhikoolis. Kindlasti on tema õpilased publikule tuttavad ka „Laulukarussellilt” ning ansamblite konkurssidelt. Aasta orkestridirigendi tiitlit kannab instrumendiõpetaja  ja Kose kiriku pasunakoori dirigent Kahro Kivilo, kes möödunud aastal juhatas ühendorkestreid nii Pühajärve puhkpillipäeval kui Tartu vaimulikul laulupeol. Kooriühingu koostööpreemia läks noorele solistile Heldur Harry Põldale, kes laulab rahvusooper Estonia poistekooris, kuid esineb solistina nii suurvormides kui kontserdilaval ning on juba mänginud ka ooperis. Üksmeelepreemia vääriliseks tunnistati 

Ludmilla Dombrovska, kes on kauaaegse vokaalpedagoogi ja kooride hääleseadjana koorimuusika paremaks kõlamiseks palju ära teinud.        Auhinnad pole rahalised, vaid mõeldud esiletõstetu muusikaliseks arendamiseks. Nii saavad aasta koor ja orkester enda valitud Eesti heliloojalt teose tellida, aasta dirigendid end väljaspool Eestit täienduskoolitada, aasta toetajatele anti üle kutsed kõigile 2011. aasta suurematele koorisündmustele, aasta korraldaja sai kinkekaardi spaasse jne. Aastapreemiate  laureaadid peale eelnimetatute on aasta noor dirigent Janne Fridolin, aasta kooriplaat „Priiuse hommikul. Konstantin Türnpu koorilaule”, aasta toetajad Põlvamaa Omavalitsuste Liit ja Nopri Talumeierei, aasta korraldajad Liidia Konsa (Tiigi Seltsimaja rahvakultuurispetsialist ja Tartu laulupidude korraldaja) ja Triinu Ojar („Uma pido” korraldaja) ning aasta teoks peeti Inglise eufooniumivirtuoosi Steven Meadi kontsert-koolitusprogramm Eestis.  Aasta korraldajale ja aasta dirigendile andsid oma eripreemia ka Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus ja Eesti Koorijuhtide Liit, dirigendile-muusikaõpetajale Haridus- ja Teadusministeerium. Kultuuriminister Laine Jänes andis tänukirja konkurssidel edukalt osalenud kooride ja puhkpilliorkestrite dirigentidele.       

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp