Bellini ooper Romeost ja Juliast esmakordselt eesti publiku ees

2 minutit

Vincenzo Bellini ooperitele on omane ülim meloodilisus, romantiline paatos, ülevus ja sentimentaalsus. Suurepärase meloodiameistrina on Bellini mõjutanud mitmeid heliloojaid Verdist Lisztini. „I Capuleti e i Montecchi“ on üks helilooja enimesitatud oopereid. Selle libreto aluseks pole mitte Shakespeare’i „Romeo ja Julia“, vaid mitmed itaalia kirjandusteosed, peamiselt Luigi Scevola näidend „Giulietta e Romeo“ aastast 1818. 20. sajandi keskpaiku, tänu võimekatele bel canto lauljatele Maria Callasele, Beverly Sillsile jt oli „I Capuletti e i Montecchi“ paljude ooperiteatrite püsirepertuaaris. Viimati laulsid selle 2009. aastal plaadile tänapäeva ooperitähed Anna Netrebko (Julia) ja Elina Garanca (Romeo).

Haigestunud Arvo Volmeri asemel ooperit dirigeerima määratud Risto Joosti sõnul on suur õnn koos musitseerida suurepäraste solistide Annely Peebo, Irina Dubrovskaja, Oliver Kuusiku, Priit Volmeri ja Mart Lauriga. „Mul on hea meel, et saan esimest korda ette valmistada kogu produktsiooni. Aeg selleks on küll lühike, aga tulemus loodetavasti lööv. Arvan et bel canto repertuaari regulaarne esitamine on väga kasulik kogu trupile.“

Ooper „I Capuleti e i Montecchi“ jätkab rahvusooperi traditsiooni tuua kontsertettekannetena publikuni ooperiliteratuuri väärtteoseid, sh pärleid bel canto-ooperite varasalvest. Varasematel hooaegadel on ülimenukalt ette kantud Mozarti „Tituse halastus“, Catalani „La Wally“, Bellini „Puritaanid“, Verdi „Simon Boccanegra“, Rossini „Wilhelm Tell“ ja Donizetti „Poliuto“.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp