PEALELEND: Ott Karulin, Eesti Teatri Agentuuri juhataja

3 minutit

Milliseid probleeme käsitletakse oktoobris teemal „teater | väärtus” toimuvatel konverentsil ja töötubades?

Mulle tundub, et väitest, justkui puuduks Eestis kultuuripoliitika, on saanud käibetõde, millega nõustutakse pikemalt järele mõtlemata. Von Krahli teatri juht Peeter Jalakas on suisa arvanud, et praegusele kultuuripoliitikale „ei ole vaja ministeeriumi, vaid ühte serverit ja kedagi, kes pühiks tolmu”, et server saaks teha ülekandeid, „mille suuruse ja olemuse on ära otsustanud rahandusministeerium” (Tsoon 2008). Kultuuripoliitika ei tähenda siiski vaid riiklike toetuste jaotamise korda, vaid väärtushinnanguid, mis on ühtviisi olulised nii riigile kui ka kunstnikele. Väita, et Eestis pole kultuuripoliitika peale kunagi mõeldud, on ennatlik. Praegused  tegutsemisprintsiibid on kirjas mitmes dokumendis: Eesti Vabariigi põhiseaduses, Eesti riigi kultuuripoliitika põhialustes, etendusasutuse seaduses, hasartmängumaksu seaduses, Eesti Kultuurkapitali seaduses. Neist kõige otseütlevam peaks olema 1998. aastal vastu võetud dokument „Eesti riigi kultuuripoliitika põhialused”.

Selle kirjutamisest on aga möödas kaksteist aastat, mis on piisav aeg, et kiiresti muutunud kultuuripildist  lähtuvalt püstitada uusi konkreetsemaid eesmärke. „teater | väärtus” tahabki tuua kokku riigi, praktikud ja teoreetikud, et üheskoos arutada, milliseid väärtusi peaks teatrikunst Eestis kandma ehk milleks me Eestis teatrit teeme. Esimese päeva konverentsil seatakse eesmärgiks tutvustada kultuuripoliitika ja väärtushinnangute toimimist teoreetilisel tasandil, samuti heidetakse pilk ajalukku (mida oodati teatrilt esimese vabariigi ajal ja  kuidas on meie ootuste julgust kahandanud Nõukogude okupatsioon) ning analüüsitakse Eesti kultuuripoliitika dokumente. Teisel päeval toimuvad põhjalikult ette valmistatud töötoad, igaühes käsitletakse üht põhiväärtust koos sellest tulenevate alateemadega. Praegu käib väärtuste nimekirja aktiivne koostamine, selle tarbeks loeme viimaste aastate vaadatumate ja premeeritumate lavastuste kriitikat.  Kutsun kõiki teemast huvitatuid meiega ühendust võtma ja oma arvamust avaldama juba nüüd, sest töötoad õnnestuvad vaid juhul, kui eeltöö on olnud põhjalik ja mitmekülgselt kaasav. Kirjutada tasub otse mulle e-aadressil ott@teater.ee või helistada Eesti Teatri Agentuuri telefonil 628 23 42, alati võib ka meie kontorist läbi astuda. 

Kus ja kuidas kasutatakse selle mittepoliitilise poliitikaanalüüsi tulemusi?

Töötubade eesmärk on jõuda konkreetsete põhimõtete ja eesmärkide loeteluni, mis ka publitseeritakse. Kuna meie eesmärk pole kellegi suunas näpuga näidata, vaid analüüsida  hetkeseisu, siis pean sündmust õnnestunuks ka juhul, kui kohaletulnud meiega kaasa mõtlevad. Mul pole ka midagi selle vastu, kui näiteks kultuuriministeerium tahab töötubade tulemusi oma edaspidises tegevuses arvesse võtta. Kuna ministeerium on jõuliselt väitnud, et nemad pooldavad alt üles suunatud poliitikat, siis oleks ju suurepärane, kui sellised töötoad toimuksid teistegi kunstivaldkondade väärtuste üle, et riigil tõesti  oleks, mida nii-öelda alt üle võtta. Ja kes teab, ehk võetakse lähiaastail tõesti vastu uued Eesti riigi kultuuripoliitika põhialused.

Küsinud Tambet Kaugema

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp