Aldous Huxley Keskus Tallinnas

2 minutit

2024. aastal täitub 130 aastat Aldous Huxley sünnist. Huxley ideed ja neid kandvad teosed on ajaproovile vastu pannud ning nende tähendus pigem suurenenud. Tuleviku ennustamine on tänamatu töö, aga nii mõnedki Huxley prognoosid on osutunud paikapidavateks: näiteks individualismi kasv ning isiklike vabaduste loovutamine mitte niivõrd välisest sunnist, kuivõrd mõnust ja sõltuvusest lähtuvalt.

Huxley keskne sõnum on vajadus vaimse muutuse järele. Viimane on enamasti päevakorda tõusnud kriisiaegadel ning praegune maailm on vastamisi mitme kriisiga korraga. Tulenevalt Vene imperialismi uuest lainest on meie maailmanurgas esiplaanil sõjalis-poliitiline kriis. Aga samamoodi võtavad võimust ökoloogiline, majanduslik ja vaimse tervise kriis.

Nüüdisaja üks iseloomulikke jooni on sotsiaal-majanduslikud struktuurid, mis on jõudnud katkemispiirini või on oma aja ära elanud. Ühiskond vajab uut tüüpi mõtteviisi ja uut tüüpi vastutustunnet, mis erineks praegusest minakesksusest.

Aldous Huxley Tallinna Keskuse (AHTK) eesmärk ongi tänapäeva kiirelt muutuva maailma mõtestamine, uut tüüpi maailmavaate sõnastamine ja vaba mõtte edendamine Aldous Huxley vaimus. AHTK lähtub valdkonnaülesest terviklikust maailmanägemusest ning selle tegevusvaldkondadeks on ühiskonnateadused, ökoloogia, vaimsus ja loovus. Me elame piltide eest taanduva ja vaesestuva sõna ajastul, sestap on AHTK üks tegevussuundi sõnakunsti ja sellega seotud loovuse arendamine.

Täna, 26. juulil täitub 130 aastat inglise kirjaniku Aldous Huxley sünnist. Huxley tuntuim teos on romaan „Hea uus ilm“ („Brave New World“, 1932). Fotol kirjanik 1947. aastal.

AHTK tegevus jaguneb järgmisteks ettevõtmisteks:

• humanitaar- ja ühiskonnaõpetuse korraldamine;

• Aldous Huxley vaimse pärandiga haakuvate tekstide tutvustamine ja avaldamine;

• noorte lugemis- ja kirjutamisharjumuse edendamine;

• kursused, koolitused, seminarid ja konverentsid;

• rahvusvaheline koostöö sarnaste ühendustega.

Eesmärgid on ambitsioonikad, aga AHTK esimest avalikku ettevõtmist, 24. mail aset leidnud rahvusvahelist konverentsi „Kui juhtub mõeldamatu“, võib hinnata kordaläinuks ja siit on plaanis edasi liikuda.

Konverentsi ettekanded on järelvaadatavad aadressil https://www.youtube.com/watch?v=pFHs2d41ND0.

AHTK algatajad on Tiit Aleksejev, Kaie Metsla, Hardo Pajula ja Andreas Veispak.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp