Tonio Tamra 9. III 1962 – 8. VII 2024

3 minutit

62aastaselt lahkus meie hulgast muusik, helilooja, arranžeerija, muusika­pedagoog ja poliitik Tonio Tamra.

Tonio Tamra õppis praeguses Viljandi Paalalinna Koolis, Viljandi Muusikakoolis, Tallinna Muusikakeskkoolis (praegu Muba osa), Heino Elleri Muusikakoolis ning lõpetas 1994. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia prof Lepo Sumera kompositsiooniklassi. Aastatel 1994–2003 töötas ta haldusprorektorina Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kus tema tööülesannete hulka kuulus uue õppehoone ehituse protsessi juhtimine. Praegune EMTA õppehoone valmis tema ametiajal.

Aastatel 2003–2013 oli ta Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia haldus­direktor ning 2003. aastast Viljandi Muusikakooli direktor. Tema eestvedamisel rajati TÜVKA muusikamaja ja ehitati välja Viljandi Muusikakool. Tonio Tamra kogemusele toetudes renoveeriti Viljandi pärimusmuusika ait tänapäevaseks kontserdihooneks ning ta oli ka pikaaegne Eesti Pärimusmuusika Keskuse nõukogu liige. Aastatel 2022–2024 oli ta Viljandi abilinnapea ja Viljandi linnavolikogu liige.

Muusikaharidustegelasena on ta aidanud arendada Eesti muusika­haridust ja õppekavasid ning heli­loojana täiendanud orkestrite õpperepertuaari. Koolijuhina tõi ta klassikalisse muusika­kooli pärimusmuusika õppe. Tonio Tamra on olnud konsultant ja projekti­juht paljude eriakustikaga hoonete projekteerimisel ja ehitamisel üle Eesti. Ta on lavastanud ja olnud muusika­juht umbes 30 kontsertetendusel ning maakondlikel laulu- ja tantsu­pidudel.

Heliloojana andis Tonio Tamra olulise panuse orkestrite repertuaari rikastamisse neile heliteoste seadmisega. Tonio Tamra oli Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu auliige, samuti Eesti Heliloojate Liidu liige.

Teda on tunnustatud Tartu Ülikooli aumärgiga ja ta on pälvinud Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu aastapreemia, Kultuurkapitali aastapreemia ja aasta teo auhinna, Viljandi linna kultuuripreemia, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi aasta looja auhinna ning laulu- ja tantsupeo kõrgeima tunnustuse – kodarraha aumärgiga.

Tamra olulisemad teosed on 2009. aasta üldtantsupeo avadefilee muusika („Algumeri“) ja muusika tantsule „Mere tujud“; 2011. aasta noorte laulupeo koondorkestritele „Kolm polkat laulupeole“ ja „Kolm labajalga laulupeole“; 2014. aasta laulupeo koondorkestritele „Minu isa mängis parmupilli, tantsis galoppi ja lõikas kulti“; 2012. aasta Euroopa amatöörsümfooniaorkestrite festivalile tellimusteos „August, rukkilõikus ja sipelgas“ pärimusmuusika teemadele ning 2007. aasta TÜ 375. aastapäevale tellitud vokaalsümfooniline teos „Lier, lier linnukene“. Tamra arvates oli üks tema olulisemaid teoseid „Quo vadis“ koorile ja orkestrile.

Tonio Tamra on loonud umbes 70 seadet ja originaalloomingut puhkpilliorkestritele ja vokaalsümfoonilistele koosseisudele, sh 10 seadet Politsei- ja Piirivalveameti Puhkpilliorkestrile, 4 seadet Viljandi Muusikakooli Puhkpilliorkestrile, 10 originaalteost ja 30 seadet Viljandi Noorte Sümfooniaorkestrile ja orkestri koorile; seaded orkestritele koos ansamblitega Trad.Attack!, Svjata Vatra, Justament, Genialistid, Ro:Toro ja solistidele (Liisi Koikson, Maarja-Liis Ilus, Hanna-Liina Võsa, Mari Kalkun, Kait Tamra jt). Ta oli arranžeerija Eurovisioni 1997. ja 1998. aasta Eesti eelvoorudes. 2019. aasta laulu- ja tantsupeo „Minu arm“ tantsupeo muusikajuhina salvestas ja tõi ta lavale Eugen Kapi, Lydia Austeri, Lepo Sumera ja teiste heliloojate muusikat. 2022. aasta noorte laulu- ja tantsupeol kõlas tema teos „Kui mina hakkan …“ puhkpilliorkestritele. Heliloojana oli tema missioon noorteorkestritele võimetekohase repertuaari kirjutamine ja seadmine, sageli on selles kasutatud eesti pärimusmuusikat.

Avaldame sügavat kaastunnet lähedastele.

Eesti Heliloojate Liit

Eesti Muusika- ja Teatri­akadeemia

Eesti Pärimusmuusika Keskus

Viljandi Muusikakool

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus

Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia

Eesti Muusikakoolide Liit

Puhkpillimuusika Koda

Eesti Puhkpillimuusika Ühing

Eesti Sümfooniaorkestrite Liit

Eesti Kooriühing

Klassikaraadio

Viljandi Rotary Klubi

Tallinna Politseiorkester

Viljandi Noorte Sümfooniaorkester

Viljandi Muusikakooli puhkpilliorkester

Vabariiklik Orkestrijuhtide Puhkpilliorkester

Wind Musicians Gilde Livonia

Eduard Tamme nimeline Võru Puhkpillifestival

Baltic Youth Wind Orchestra Summer Academy

Eesti Noorte Puhkpilliorkester

Eesti Muusika Päevad

Eesti Muusikafond

Loomelabor

Kultuuriministeerium

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp