Muusikamaailm

5 minutit

Tõelise tunnustusena šotlannale Judith Weirile (1954) pühendas BBC oma traditsioonilise ja kuulsa jaanuarifestivali „Composer’s Weekend” (18.–20. I) Briti saarte tänapäeva ühele põnevamale ja menukamale heliloojale. Barbicani keskuses toimunud festival kandis nimetust „Telling The Tale”, millest peasarja kõik kümme kontserti (Guildhall School veel eraldi oma sarjaga) kandis otse üle BBC Radio 3. Tutvustati kokku 34 helilooja teost, neljal korral publiku ees vestlemas Judith Weir ise, uudisena esiettekandel ajaloolisele Londonile pühendatud motett „Concrete” (esitajaiks BBC SO ja koor Martyn Brabbinsi juhatusel).

Filmi vahendusel vaadati teleooperit „Armida” (2005) ja üht tuntumat lavateost „A Night At The Chinese Opera” (1987), kontsertettekandes kõlas koos BBC SOga (dirigent M. Brabbins) väga kõrgelt hinnatud ooper „The Vanishing Bridegroom” (1990), veel kontsertoopusi „I Broke Off A Golden Branch”, „woman.life.song”, „On Buying A Horse”, „Arise! Arise! You slumbering Sleepers”, „King Harald’s Saga”, „The Voice Of Desire” jmt. „Weekendil” kõlas ka teiste autorite teoseid, helilooja valikul eeskätt Michael Finnissylt. „Öö Hiina ooperis” tuleb uuslavastusele Glasgows, ooper „Blond Eckbert” koguni Viinis, Innsbruckis ja Berliinis.

 

Edukas ja huvitav Richard Danielpour

1956. aastal sündinud USA helilooja Richard Danielpouri laia tähelepanu äratanud teoseid on vokaaltsükkel „Elegies” baritonile ja metsosopranile orkestriga. Tsükkel on pühendatud USA kuulsale lauljale Frederica von Stadeile ning on erilisel viisil biograafiline: selle tekstide aluseks on lauljatari II maailmasõja lõpul 1945. aasta kevadel Saksamaal hukkunud isa (keda Frederica polnud kunagi näinud) kirjad sõjatandrilt tema emale. Ettekannete järel USAs jäädvustati tsükkel nüüd Sony heliplaadile koos London Philharmonic Orchestraga, solistideks taas Thomas Hampson ja Frederica von Stade.

Septembris esietendus ka New York City Operas Danielpouri esikooper „Margaret Garner”, mis oli enne menukalt olnud laval Detroitis, Cincinnatis ja Philadelphias (nimiosas Denyce Graves ja Jessye Norman), viimatisi kontsertteoseid on Sarah Changile loodud „River of Light”. Oma Yo-Yo Male kirjutatud Tšellokontserdi eest vääris Richard Danielpour 1998. aastal ka Grammy auhinna.

 

Eesti muusikud maailmalavadel

Kristjan Järvi juhatas 18. jaanuaril Prantsuse Rahvusorkestrit mainekal uudisteoste festivalil „Présences” (Festival de création musicale de Radio France). Nüüd juba 18. festival toimus-toimub mitmes järgus: avanädal septembris (2007) Lille’is, teine detsembris (2007) Montpellier’s, käimasolev kolmas sari Toulouse’is, kus esines ka Orchestre National du Capitole de Toulouse Tugan Sokhievi juhatusel (kavas sh Karol Beffa Viiulikontserdi esiettekanne, solist Renaud Capuçon).

Järvi kavas olid prantslase Jean-Louis Agobet’ (1968) „Exo” esiettekanne (solistideks sopranid Sophie Marin-Degor ja Hye-Youn Lee) ning nüüdisklassikateosena Järvi poolt sageli esitatud John Adamsi „Harmonielehre”. Uusteosed on kõik Prantsuse Raadio tellitud. 24.–27. I seisab Kristjan Järvi kolmel õhtul Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi ees La Scalas, kavas Debussy „Fauni pärastlõuna”, Messiaeni „L’Ascension” ning Schuberti „Suur sümfoonia” nr 9.

Olari Eltsi esimeseks välisorkestriks uuel aastal oli Dresdner Sinfoniker. 11. jaanuari  kontserdil Dresdeni Kultuuripalees oli kavas ka Erkki-Sven Tüüri Sümfoonia nr 5. 18. jaanuaril juhatas ta Leedu Riiklikku SOd Vilniuse kongresside ja kontserdisaalis: Kodály „Galánta tantsud”, Sibeliuse Viiulikontsert (solist Nikita Borissoglebski), Brahmsi I sümfoonia. Eile oli tal kontsert Trondheimi SOga Norras, kus kavas Stravinski „Scherzo à la russe”, Mark-Anthony Turnage’i kontrabassikontsert „A Prayer Out of Stillness” (orkestri tellimusteos, solist John Patitucci nagu viimatisel NYYDilgi Tallinnas) ja Šostakovitši Sümfoonia nr 9.

27. jaanuaril Quimper’is ja 4.-5. II Rennes’is juhatab Elts Orchestre de Bretagne’i ees, kõlavad Schuberti „Avamäng itaalia stiilis” C-duur, Luciano Berio „Folk Songs” ning Schuberti/Berio „Rendering”, solistiks ungari metsosopran Klara Csordas.

Arvo Volmer dirigeeris Hollandis (10.–12. I) Het Brabants Orkesti Eindhovenis, Bredas ja Hertogenboschis: Kodály „Galánta tantsud”, Liszti I klaverikontsert (solist Nelson Goerner) ja „Totentanz” ning Rahmaninovi „Sümfoonilised tantsud”.

Neeme Järvi oli Haagi Anton Philipszaalis uuel aastal esmakordselt oma Residentie Orkest’i ees: Diepenbrock/Reeseri „Elektra”, R. Straussi Oboekontsert (solist Pauline Oostenrijk) ja „Alpi sümfoonia”. „Alpi sümfoonia” ning katkenditega Wagneri „Lendavast Hollandlasest” (solist läti bariton Egils Silinš) viib ta orkestri alates tänasest nelja kontserdiga turneele Šveitsi.

Anu Tali juhatas 12. jaanuaril Mannheimi National­theateris Donizetti „Anna Bolena”  veel etendust (õhtud ka 19. ja 31. I, kevadeni veel etendust). Nimiosas laulavad Ludmila Slepneva ja Carolina Whisnant, koormeister on Tilman Michael. Etenduste vahel juhatas ta kaht kontserti ka Chemnitzis Saksimaa SO ees.

Viini Riigiooperi solistil Ain Angeril on jaanuaris viis etendust (homme viimane) Veit Pogneri osatäitjana Wagneri „Nürnbergi meisterlauljates”. See on Otto Schenki lavastus, dirigeerib Christian Thielemann, Hans Sachsi osas laulab Falk Struckmann.

 

Kuuskmann Grammy Awards nominent

New Yorgis Absolute Ensemble’is ja solistina tegutsev ning sügisest Manhattani Music Schooli kaasaegse puhkpillimängu õppetooli juhataja, fagotivirtuoos Martin Kuuskmann on Grammy nominent USA helilooja David Chesky poolt temale pühendatud Kontserdi fagotile ja orkestrile solistina. Chesky kolme instrumentaalkontserdiga CD salvestati Rootsis Norrlandi Ooperi sümfooniaorkestriga bulgaaria dirigendi Rossen Gergovi juhatusel 2006. aastal. Sellelt CD-lt „Urban Concertos” (Chesky Records) valiti nominendiks just fagotikontsert, mis kandideerib 107. kategoorias „Best Classical Contemporary Composition”.

Samas kategoorias on nominentideks veel katalaani helilooja ja dirigendi Joan Albert Amargósi „Northern Concerto” (Taani Rahvusraadio SO, dirigent Lan Shui, solist Michala Petri), ameeriklanna Jennifer Higdoni kammeransambliteos „Zaka” (tsüklist „Strange Imaginary Animals”), USA helilooja Peter Liebersoni „Neruda Songs” (solistiks 2006. aastal traagiliselt lahkunud metsosopran Lorraine Hunt Lieberson, Boston SO, dirigent James Levine) ja esimese naisena Grawemeyeri auhinna saanud ameeriklanna Joan Toweri „Made in America” (Nashville SO, dirigent Leonard Slatkin) kammerorkestrile. Fagotile kirjutatud teos on nominendina üldse esmakordne Grammyde  50aastases ajaloos. Preemia võitjad selguvad 10. veebruaril Los Angeleses. Preemia saab 25 viimase aasta jooksul sündinud teose helilooja.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp