Tartu Kõrgema Kunstikooli toimetiste sarjas ilmus professor Peeter Linnapi koostatud ”Silmakirjad 2”.

1 minut

Uue tekstikogumiku juhatab sisse prof. Thomas McEvilley murelik ent vaimukas lugu kunstimaailmas praegu toimuvast põhitendentsist – multikultuurilisuse taandumisest/ /ning kultuuri taaskapseldumisest rahvuslikesse/ riiklikesse/
kultuuriareaalidega- aga ka majandushuvidega määratud “inkubaatoritesse”.
Tuntud Rootsi kuraatori ja erakordselt vibrantse kirjutaja Jan-Erik Lundströmi “Reaalsed Lood” paatoseks on pildilise kujutamise tõeväärtuse pöördeline muutumine. Ameerika teadlase, visuaalse kommunikatsiooni antropoloogia rajaja, Philadelphia Temple’i Ülikooli emeriit-professori Jay Ruby/ /tekstid käsitlevad fotograafilist meediumi (visuaal)antropoloogia teenistuses. Ruby lähtub neis kahe põhimõtteliselt erineva tõlgendusviisi – intentsionaalse ja atributiivse interpretatsiooni kõrvutamisest, võrdlemisest, vastandamisest jne. ja näitab meile üllatusena, kuivõrd erinevaid informatsioone võib piltidest välja lugeda.

Et viimaste kunstikümnendite kunsti edukaim tehnika – fotograafia vajab eestikeelses kultuuriruumis nii essentsialistlikku kui funktsionalistlikku teoreetilist läbimõtlemist, on siinse tõlkekogumiku enamik ülejäänud kirjutisi seotud just selle temaatikaga. Nõnda on “Silmakirjad 2” eesmärk lihtne ja selge – pakkuda eestikeelset tutvumisvõimalust filosoofilise mõttega, mis uurib, toetab või raamib kaasaegset kunsti, visuaalkultuuri ning fotograafiat maailmas.

”Silmakirjad 2” ilmus Eesti Teadusfondi sihtprogrammi ETF 7704 “Fotograafia Eesti ühiskonnas ja kultuuriloos”, Euroopa Sotsiaalfondi meede 1.1 “Integra:
Eesti fotohariduse rahvusvaheline kohandamine”, Eesti Kultuurkapitali ning Tartu Kõrgema Kunstikooli toel.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp