Tartus avati Baltimaade kaasaegseim kino

3 minutit

Küll oli avamisel hulganisti kõiksugu rahvast: parlamentääre, ärimehi, kultuuritegelasi jne. Ja oli, millest osa saada, lisaks kinosaalidele on seal kolm restorani ning muid söögi- ja joogikohti. Koonerdamist ei olnud, kohe algul pakuti veini ja võileibasid, hiljem tulid šampanjaga ja konjak, pitsa, austrid ja muud hõrgutised.

Nüüd olulisema juurde: tegemist on ennekõike ikkagi kinokeskusega. Tartu Cinamoni ja üldse uut Balti riikide kinoketti tutvustasid Cinamoni nõukogu esimees Peeter Rebane ja turundusjuht Kristina Antšak. Cinamon Groupi juhatuse esimees on ungarlane Árpád Abonyi, tema on ilmselt raha välja ajanud, investeeriti ju 30 miljonit krooni. Üldse on kinos ligi 700 istekohta, suurim saal mahutab 318 filmisõpra. Heli- ja projektsioonitehnika olevat Eesti parim ehk maailma tipptasemal. Eriti rõhutati ülimugavaid toole, millega saab filmi ajal kiikuda või kus mugav uinuda. Küsimusele, kas neid esimese nädalaga puruks ei kiiguta, vastati, et see on välistatud, või kui nii juhtub, tuuakse kohe Kanadast uus iste asemele.

Usutlesin Rebast, et kuidas on suhted kobarkino CC Plaza bossi Aldo Tammsaarega? Vastati, et enne Cinamoni olid väga head. Kui seni oli Tammsaarel monopol hindade kehtestamisel, siis nüüd on tugev konkurent esile kerkinud. Üle mõistuse kallid kinopiletid Tallinnas on pidevalt kõne all, kuid seni puudus vastukaal. Tartus algavad piletihinnad 30 kroonist ja kallimad jäävad alla saja krooni, lisaks mitmesugused soodustused ja boonuskaart. Saame näha, ka väärtfilmide kino Sõprus rääkis madalatest hindadest, kuid tänaseks on tõstnud piletihinna peaaegu kobarkino tasemele.

Mis praegusesse Cinamoni repertuaari puutub, siis ega see kuigi palju erine CC Plaza omast – ikka kõige tavalisem Hollywoodi kommerts. Küll pidavat lähemal ajal ka Euroopa filme kinosse jõudma ja muidugi rõhuti detsembris toimuvale PÖFFile ja väärtfilmide nädalatele. Igal juhul on Tartus praegu olemas koht, kus filme näidata.

Cinamon on Baltimaade kinokett. Lisaks Tartule on tal kaks kino Leedus, Kaunases ja Klaipėdas. Lähema aasta jooksul valmivad veel kaks kino Riias ja üks Tallinnas – suurt kära, poolt- ja vastuseisu esile kutsunud kultuuri- ja vabaajakeskus Solaris endise Sakala keskuse kohal. Üheksa kinosaaliga hoones on ette nähtud kaks saali, kus näidatakse ainult väärtfilme. See muudab kogu situatsiooni Eesti kinomaastikul ja kahtlemata pileti hinda langetama ka CC Plaza peab.

Nüüd Tartu kinokompleksi nimest. Solaris on teatavasti austusavaldus Päikesele ja Andrei Tarkovskile, mäletame tema tähtteost „Solaris„, kus üht peaosa kehastas Jüri Järvet, ja Rottermanni kvartalis üles võetud „Stalkerit„. Cinamon ei vihja ainult kaneelile ja mis selle vastu oleks, torkab see ju meeltesse nagu filmikunst, vaid silpe ümber pöörates kõlab nimi prantsuskeelselt mon cinema. Ja filmi kui täna kõige olulisema kunstiliigi sünnimaa on ju Prantsusmaa.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp