Randel Saarma Draakoni galerii keldrisaalis

2 minutit

“Nõrkus valmislahenduste vastu viib mugandumise,  tühjuse, vähese isemõtlemise, teiste ootuste järgi elamise ja õpitud abituse suunas. Mugavdunud mõtlemine on ära-pöördumine kultuuri ja elu sisulisest viljakusest, pidades sisu vähetähtsaks ja vastandub loovale mõtlemisele. See on märk ohust, et enam ei taha mõelda ja märgata.

Kui PISA 2006 testis küündisid Eesti õpilaste loodusteadmised maailmas viiendale kohale, siis uurimisoskuste tase oli tagantpoolt viies. Siit ka võimalik vastus, miks Eesti on suuresti allhanke maa, mitte ise uuenduste välja mõtleja.

Kunstnik võib oma vahenditelt olla napp, jättes siiski palju ruumi loovale mõtte-maailmale. Et sinnamaani jõuda, on vaja ise teha paar sammu, vanu hoiakuid uuesti läbi analüüsides ja kahtluse alla seades. Loovat olemist ei suuna kätteõpitud võtted, valmis skeemid, kellegi sund ega etteöeldud vastused, vaid enese tahe ja mõtlemisvõime.

Külastajat võib installatsioon ka lihtsalt õlgu kehitama panna. Seega saab seda näitust kasutada kui lakmuspaberit, välja selgitamaks publiku üldist domineerivat arvamust loovate ärgituste suhtes.

Läinud aasta oli eurooplastele loovuse ja innovatsiooni aasta. Pühendangi näituse loovusele ja innovatsioonile, et me neid ära ei unustaks, vaid et nad muutuksid loomulikuks osaks meie eesmärkides ja ettevõtmistes.”

Randel Saarma

 

Näitus jääb avatuks kuni 16. jaanuarini 2010.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp