Tartu Raekoja platsil avatakse täna Palestiina-teemaline näitus

2 minutit

Kuigi fotodel ei ole mitte lapsed, vaid Palestiina muusikud, näitlejad ja kirjanikud, kes on otsustanud laste nimel sõna võtta, põhineb näitus laste kogemustel ja lugudel, kui neid arreteeris Iisraeli sõjavägi või politsei. Igal aastal arreteeritakse sadu lapsi, sealhulgas ka lapsi, kes on  nooremad kui 14-aastased, millega rikutakse nii Iisraeli seadusi kui ka rahvusvahelisi konventsioone.

Arreteerimiste põhjuseks on enamasti kivide pildumine, millega Palestiina lapsed väljendavad oma viha okupatsiooni vastu, jõuetust alandamise,  majade lammutamise, ametkondade jõhkruse vastu. Vahel on arreteeritud lapsed tõesti kive pildunud, vahel ei ole nad midagi teinud. Arreteerimiseks on piisanud sellestki, et nad on palestiinlased. Lastele osaks langev jõhkrus ületab igal juhul nende süüteo.
 
„Täna on see näitus eriti aktuaalne,“ ütleb näituse korraldaja Nastja Pertsjonok. „Vaid meedia vahendusel Gazas toimuvat vaadates võib inimesel, kes ei ole Iisraeli-Palestiina konflikti mõlemalt poolt jälginud, jääda mulje, et tegemist on „heade kauboide ja halbade indiaanlastega“. Halvad palestiinlased pommitavad rahumeelset Iisraeli ja Iisrael vaid kaitseb end. See näitus räägib sellest, millega puutuvad kokku Iisraelis ja Läänekaldal elavad palestiinlased, antud juhul siis lapsed, ja ehk aitab see paremini mõista konflikti sügavamaid kihte.“
 

 
Keskööl näitab tARTuFF Raekoja platsil Palestiina-Iisraeli temaatikaga seotud filmi „Petlemm“ ja 7. augustil filmi „Roheline Prints“. Näitus on üleval kogu tARTuFFi aja, 4.-9. august.
 
Näituse ja sellega seotud üritused toimuvad Anna Lindhi Fondi Eesti haru, Ethical Linksi, tARTuFFi ja Genialistide Klubi koostöös.

www.ethicallinks.org

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp