Näitus “Balti kuld” Malmös

2 minutit

Algselt oli tegemist  Marje Taska isikunäitusega Malmös, Galerii 21. Kuna 2014 on Malmös legendaarse Balti näituse 100. juubeli aasta, tekkis Marje Taskal mõte kaasata näitusele ka teisi eesti kunstnikke.
1914. aasta Balti näitus oli suurejooneliseks ürituseks, mis kujundas Malmö linnapildi tulevikku: ehitati hooneid, kavandati parke, laiendati alleesid. Osalema olid kutsutud tolleaegsed Läänemere maad, s.t. peale Rootsi, ka Saksamaa, Venemaa ja Taani. Tolle aja maailmakaart nägi teatavasti välja teistsugune: puudusid veel omaette riikidena Soome, Poola, Eesti, Läti ja Leedu. Venemaa saabus näitusele suure ja rikkaliku kunstikoguga, mis osaliselt jäigi Malmösse (seal hulgas isegi paar Kandinskyt), kuna algas esimene maailmasõda ja kavandatud pidustused jäid pooleli.
Sisuliselt puudutab näitus eelkõige kodumaa teemasid. Märksõnad on muld ja kuld, kust hargenevad oma maa armastuse, kohanemise/kohanematuse, väärtuste ja keele teemad. Marje Taska kolme installatsiooni kõrval tulevad esitlusele Raul Meele kontseptualistlikud raamatud ja graafilised seeriad, üks objekt Jaanus Sammalt ja videoskriining järgnevate videokunstnike töödega:  Dmitri Gerassimov, Kai Kaljo, Flo Kasearu, Eva Labotkin, Silja Saarepuu & Villu Plink, Ene Liis Semper ja Jaan Toomik.
Näitus kestab 22 juunini.
Galerii on suletud esmaspäeviti ja teisipäeviti.

“Balti kuld”, Galerii 21, Rådmansgatan 5, Malmö, Rootsi.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp