Geomeetriline maja püüab pilku

4 minutit

Londonis 3. kuni 11. maini toimunud disaini kodumessil („Grand Designs Live”) näidati viie nüüdisarhitektuuri uuemate suundade näidisprojekti hulgas Eesti arhitekt-disaineri Jaanus Orgusaare aiamaja „Noa”. Sel Suurbritannia suurimal kodumessil osales üle 500 ettevõtte ja eelmisel aastal külastas seda üle 111 000 inimese. „Noa” on kuue küljega 25ruutmeetrine moodulmaja, mis seisab neljal jalal. Tootjad kirjeldavad seda kui kergesti eri vajadusteks kohandatavat ruumi, mis sulandub hästi igasugusesse keskkonda. Nurgeline kuju lubab mooduleid lisada vastavalt vajadusele. Seestpoolt on maja seinad krohvitud ja värvitud sooja kollast tooni. Suured ümmargused aknad raamivad loodusvaadet. Arhitekt sai inspiratsiooni geomeetriast: „Noa” vorm tekkis üksteise sisse asetatud kuubi ja ikosaeedri tippude ühendamisel.* Jaanus Orgusaar meenutab, et „Noa” projekti tehes mõtles ta eelkõige oma pere vajadustele: pärast laste sündi oli tal tulnud suvekodule mooduleid juurde ehitada. Arhitekti sõnul sobitub maja ehituslikult ükskõik millistesse tingimustesse, kuna seisab postidel ega vaja vundamenti.
Messil saadud tagasiside põhjal näevad inimesed „Noal” mitmeid kasutusvõimalusi: lasteaed või mängumaja, kämping, suvekodu, kodune jõusaal või kontor. „Messil uurisid paljud võimalust panna „Noa” lausa linnaaeda, kuna Londonis on maaga kitsas käes. Ideaalis on „Noa” muidugi selline pelgupaik kuskil metsikus looduses,” ütles Orgusaar. Suurbritannia leebe kliima lubab korralikult soojustatud maja kasutada aasta ringi.
Orgusaar ehitas ekstravagantse suvemaja juba 2010. aastal, kuid laiema avalikkuse tähelepanu pälvis „Noa” alles selle aasta alguses, kui projekt internetis avastati ja hakkas kulutulena ingliskeelsetel arhitektuuri- ja ökodisaini lehtedel levima. Disainimessil „Noad” tutvustanud arhitektuurikaubamaja tegevjuht Tiit Sild arvab, et tõenäoliselt seal jäigi maja messi patroonile ja tuntud koduehitussaate juhile Kevin McCleodile silma. „Noa” sai McCleodilt personaalse kutse osaleda ühena nn näidisküla (Grand Village) viiest eksponaadist. Ootamatule kutsele järgnes viis nädalat palavikulisi ettevalmistusi, et korraldada suurte moodulite transport Londonisse ja sõidutada kohale Eesti ehitusmeeskond, kes maja vaid kolme päevaga püsti paneks. Maja sisustati seejärel Orgusaare disainitud mööbliga: vineerist riiul, laud ning lambivarju varjudemäng jätsid uudistajatele mõjusa esmamulje.
Tiit Sild peab „Noa” populaarsuse põhjuseks omapärase disaini kõrval ka asjaolu, et arhitekt ehitas selle kõigepealt oma pere tarvis: „Paljudele arhitektidele meeldib joonistada fantaasiaprojekte, kuid inimestele jätab ikka sügavama mulje see, mida oma silmaga ka vaadata saab. Emotsioon on palju tugevam, kui oma jalaga üle lävepaku astuda ja näha, kuidas maja tegelikult keskkonda sobitub.” Suur rahvusvaheline tähelepanu tuli arhitektile ja tema toetajatele üllatusena, sest neli aastat tagasi valminud prototüüp ei pälvinud Eestis suuremat avalikkuse tähelepanu. Silla arvates peitub põhjus eesti puitehitiste pikas ajaloos: puitmaju on palju ja inimesed nendega harjunud: „Linnastunud välismaalasele on meie puitarhitektuur midagi väga erilist. Jätkusuutlike materjalide kasutamine moodsas disainis on suurepärane müügiargument,” kiitis Sild kodumaiste puidutootjate toodangu head kvaliteeti.
Jaanus Orgusaar ei hoia kiitust pälvinud projekti vaka all ja ühines arhitektuurikaubamaja internetipõhise projektipangaga www.katus.eu, mis on vahelüliks arhitektide ja moodulmajade tootjate vahel, pakkudes hetkel ligipääsu 40 projektile. 12 projekti olid plakatitel väljas ka Londoni disainimessil.
Arhitektuurikaubamaja on tegutsenud umbes aasta ja keskendunud siiani peamiselt Skandinaavia turule. Sild selgitas, et ettevõtte idee põhineb iga majaehitajat kimbutaval dilemmal: valida on kalli eriprojekti ja soodsama, kuid tundmatu arhitekti tehtud konservatiivse välimusega moodulmaja vahel. „Just sellele küsimusele otsisimegi vastust. Miks ei võiks meie parimad arhitektid luua kaasaegseid progressiivseid tüüpmaju, toota ehituskunstis lisaväärtust?” Silla eesmärk ongi teha tipparhitektuur kättesaadavamaks. Praegu korraldab arhitektuurikaubamaja võistlust, et laiendada projektide valikut. Kokkuleppele on saadud Norra kinnisvaraarendajaga, kes ehitab parimad ideeprojektid ka valmis.
Milline on hea disain moodsas arhitektuuris? „Kvaliteetne disain pole üksnes maitseasi,” selgitab Sild. „Usun modernsesse uuenduslikku arhitektuuri – majal peab ambitsiooni olema. Paljudes majades on kasutatud moodsaid lahendusi vaid tehnilises mõttes: paigaldatakse soojusvaheti, õhksoojuspump või päikesepaneelid. Pole mingit põhjust, miks need majad peaksid väljastpoolt üleliia konservatiivsed ja igavad välja paistma. Muutused inimeste suhtumises ja harjumustes algavad pisidetailidest, oluline on pakkuda valikuvõimalusi,” teab Sild.

* Arhitektuurikaubamaja, mis pakub tipparhitektide disainitud moodulmaju, leiab www.katus.eu.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp