Jan Grau “Kõrgete tornide kuningriik”

2 minutit

Siiani ei ole suudetud realiseerida ühtegi sotsiaalset utoopiat, mis tagaks masside võrduse ja heaolu ning igat süsteemi saadab justkui ettemääratult „nokk kinni- saba lahti“ sündroom. Valitseva eliidi ja rahva vahel näib haigutavat ületamatu kuristik, justkui räägiks need kaks inimgruppi erinevat keelt.

„Kõrgete tornide kuningriik“ on jutustus läbi valitseja silmade, läbi tema inimlike hirmude, nõrkuste, eesmärkide ja abinõude. Tegemist on universaalse jutustusega, nii lastele kui täiskasvanutele. Mõlemi maailmataju lähtub ju samadest poolustest – hea ja halva tundmisest, õiglusest ja ebaõiglusest.

Kui psühhoalalüüsi hilisema laine esindaja, lastepsühholoog Bruno Bettleheim esitab oma muinasjututeooriates hüpoteesi, mille kohaselt muinasjuttude funktsioon on õpetada elu mõtet, siis selle näituse autorid julgustavad elu mõtte otsinguid lõpetama ning soovitavad nautida humoorikat vaatemängu. Kas teadsite, et Prantsusmaal on keelatud panna seale nimeks Napoleon ning Iisreali seadused keelavad pühapäeviti nina nokkida?

Maalide autor seilas üheksa aastat merel, külastas sadu linnu ja kümneid maid. Elu igal pool oli üldjoontes sama. Valitsejad olid igas riigis inimlikult rumalad ja rahvas õnnetu, sest ootas valitsejast midagi jumalikku.

Näitus jääb avatuks kuni 19. aprillini.

Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja Nikolai 27, Pärnu

Maalide autor: Jan Grau, tekstid: Marian Kivila

www.linnagalerii.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp