Sõjandussõnade võistlus

2 minutit

Sõjandussõnade võistluse eesmärk on eestikeelse sõjanduse, julgeoleku- ja kaitsepoliitika oskussõnavara arendamine. Sõjandussõnausega soovitakse saada uusi eestikeelseid sõjandussõnu nende mõistete tähistamiseks, mille jaoks eesti keeles kõigiti sobivat oma sõna veel pole. Selle asemel kasutatakse kohmakat sõnaühendit, mitmemõttelist võõrsõna või siis tekitab oma sõna hoopiski segadust.

Kaitseministeeriumi juures tegutsev ametkondadevaheline sõjanduse ning julgeoleku- ja kaitsepoliitika terminikomisjon on välja valinud üheksa mõistet (vt lähemalt statuudist), millele oodatakse sobivat ja täpset eestikeelset vastet. Need on:

1) jalaväe lahingumasin, jalaväe lahinguliikur

2) soomustransportöör, soomusveok

3) liaison

4) resilience

5) reconnaissance

6) deconfliction

7) projectile

8) missile

9) debriefing

Sõjandussõnade ettepanekud koos lühikese põhjendusega saab esitada täites veebivormi, saates e-kirja aadressil reelika.semjonov@kaitseministeerium.ee või saates tavapostiga kirja kaitseministeeriumisse aadressil Sakala 1, 15094 Tallinn. Ettepaneku(te)le tuleb lisada esitaja nimi ja kontaktandmed.

Enne ettepankute tegemist palun tutvuge kindlasti võistluse statuudiga.

http://www.kmin.ee/files/kmin/img/files/sonaus_statuut_14_03_2014.pdf

Uute sõnade väljapakkumisel tuleb arvestada, et sõna vastaks eesti keele reeglitele ja oleks nii vormilt kui häälduselt eestipärane. Kasuks tuleb tutvumine Tiiu Erelti raamatuga „Terminiõpetus“. Palume lisada ka lühikese põhjenduse, miks soovitatakse just seda sõna.

Informatsiooni võistluse kohta leiab kaitseministeeriumi kodulehelt www.kmin.ee/et/sonaus Probleemide või küsimuste korral palun pöörduge Reelika Semjonovi poole e-posti aadressil reelika.semjonov@kaitseministeerium.ee

Parimate hindamine

Sõjandussõnade ettepanekuid hindab Kaitseministeeriumi sõjandusterminikomisjon. Esmalt hindab iga liige esitatud sõnu viiepalliskaalal, kus 1 punkt tähistab madalaimat ja 5 kõrgeimat hinnet. Komisjoni liikmete hinded liidetakse ja teises voorus hinnatakse kõige rohkem hääli saanud keelendeid. Parimad sõnad valitakse lihthäälteenamusega ja esitatakse avalikustamiseks kaitseministrile.

Hindamiskriteeriumid

Sõjandusterminikomisjon lähtub uute sõjandussõnade hindamisel järgmistest kriteeriumidest:

  1. sõnakuju sobitub eesti keelde nii vormilt kui ka häälduselt;
  2. sõna on lühike ja suupärane;
  3. sõna võimaldab hõlpsasti moodustada uusi tuletisi ja liitsõnu;
  4. sõnast selgub vähemalt osaliselt mõiste sisu;
  5. sõna on kergesti meeldejääv;
  6. sõna on võimalikult ühemõtteline.


Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp