Chopini pidunädal Narvas

4 minutit

Narva iga kahe aasta tagant korraldatav võistlus on kogunud tunnustust ja tuntust. Eelvoorus valiti välja ja kutsuti Narva 61 noort pianisti 16 maalt. Peale Eesti esindajate ja traditsiooniliselt tugevate klaverimaade nagu Poola ja Venemaa tuli osalejaid nii lähemalt kui ka kaugemalt: Lätist, Leedust, Valgevenest, Ukrainast, Taanist, aga ka Türgist, Hiinast, USAst, Armeeniast ja Aserbaidžaanist. Juhtinud ka eelmise Chopini-konkursi žüriid, on mul kerge võistluste taset võrrelda. Rõõm oli tõdeda üldist tõusu taseme ning paljude tõeliselt andekate ja eredate noorte osavõttu.
Noorima vanusegrupi (kuni 12aastased) võitis Arseni Lanin Venemaalt Nižni Novgorodist. See 11aastane poiss hämmastas lausa täiskasvanuliku sügavuse ja tõsiduse aga ka virtuoosse hoo ja uskumatult suure dünaamilise skaalaga. Teist kohta jagasid võluva artistlikkusega Leyla Zeinalova Aserbaidžaanist ning tõsine ja poeetiline Daria Kravtsova Venemaalt. Kolmanda koha saanud Ilja Papojan Peterburist paistis silma kõrge kultuuri ja esituse viimistletusega.
Ikka on arutletud, kas 9–12aastastele lastele on eakohane esitada Chopini keerulist muusikat. Selle konkursi põhjal võib vastata positiivselt: Chopini lapsepõlves kirjutatud väikesed poloneesid, samuti mitmed valsid, masurkad ja muud palad on jõukohased ja ülimalt arendavad. Üldse ununes nii mõnigi kord, et kuulan konkurssi ja et mängivad lapsed. Unustasin end nautima küpseid, valmis esitusi. Vahel tekkis küsimus, kuidas on võimalik juba nii noorena tunnetada Chopini muusika sügavusi?
II vanusegrupis (13–15aastased) võidutses äsja 13aastaseks saanud Aleksandr Bolotin Peterburist. Suure sära ja andumusega esitatud kava kulmineerus hiilgavate variatsioonidega op. 12. Teise koha sai hiinlanna Xuehui Mo, kelle esituse võimsus ja suurejoonelisus tuli eriliselt esile poloneesis As-duur.
Vanima grupi (16–18aastased) pianistid pakkusid ridamisi meeldejäävaid esitusi. Kolmanda koha saanud Moskva muusikakolledži 18aastane õpilane Konstantin Hatšikjan esitas Beethoveni viimase, 32. klaverisonaadi haruldase sügavuse ja mõistmisega. Teiseks tõusnud Läti noormees Ilja Domnins oli paljude suur lemmik. See Peterburis õppiv noormees võlub esituse siiruse ja kompromissitusega.
Konkursi võit ja grand prix läksid Chopini kodumaale Poola. Võistluse tõusujoones läbinud Adam Mikołaj Goździewski on artistlik, tunnetab Chopini muusika rubato’t süvitsi. Tegu on väga temperamentse ja kõrgtasemel pianistliku ettevalmistusega noore kunstnikuga. Usun, et tal on suur tulevik ja et võime tema esitusi nautida juba järgmisel või ülejärgmisel suurel Chopini-konkursil Varssavis.
Eestist oli rõõmustavalt palju – 16 võistlejat, kuid laureaaditiitlini seekord ei küünditud. Diplomi sai Uljana Lvova Narvast. Oli häid esitusi mujaltki, näiteks väikesest Sillamäe linnast ja Tallinnast. Küllap on loomulik, et konkursi üldtaseme tõusuga on meie esitajatel konkurentsis kaasa rääkida järjest keerulisem. See on aga ka stiimul ja võimalus ennast võrrelda. Edu taga on ikka fanatism, pühendumine, olgu siis tegemist muusika või spordiga. 
Vaadeldes konkursi asendit Eesti muusikaelus, võib öelda, et see on tõusnud suurimaks ja kõrgeima tasemega noortekonkursiks, kuhu pürgimine võiks olla iga õppuri auasi. Materiaalse baasi poolest on olukord siiski kehvapoolne. Ennekõike teeb muret klaverite olukord, mis võib saada takistuseks konkursi edasisel arenemisel. Muusikakooli saali, eriti aga finaaliks kasutatava Geneva keskuse klaverite tase on halb. Korralduslikult on traditsioonid välja kujunenud ning osalejate elu- ja harjutamistingimused on head. Võiks kaaluda ajakava paigutamist pikema perioodi peale – žürii koormus on praegu piiri peal. Viieliikmelise žürii, kuhu kuulusid veel Teppo Koivisto Sibeliuse akadeemiast, poola pianist Anna Maria Stańczyk, Julia Tiškina Petroskoi konservatooriumist ja Julius Andrejevas Leedu muusika- ja teatriakadeemiast, töö kulges väga heas üksteisemõistmises.
Kahe aasta pärast on järgmine konkurss. Loodame traditsiooni püsimist ja konkursi arenemist. Juba praegu võiksid õpetajate mõtted liikuda järgmise konkursi suunas, et ehitada töö sellise suure kavaga üles pedagoogiliselt õigesti ja järjepidevalt. Selleks soovin palju jõudu noortele, nende õpetajatele ja konkursi korraldajatele.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp