Eesti Ajaloomuuseum kutsub muuseumi sünnipäeva tähistama

3 minutit

Kolmapäeval, 19. veebruaril tähistab Eesti Ajaloomuuseum oma 150. sünnipäeva. Kõiki muuseumisõpru kutsutakse pidulikust päevast osa võtma Maarjamäe lossi (Pirita tee 56), sel päeval on sissepääs muuseumisse tasuta.

Eesti Ajaloomuuseum sündis 19. veebruaril 1864, mil Tallinnas asutati Eestimaa Kirjanduse Ühingu Provintsiaalmuuseum. Ekspositsioon avati juba sama aasta novembris Kanuti gildi majas.

Eesti Ajaloomuuseum saab oma 150. juubeliks oma postmargi, mille väljaandja on Eesti Post. Postmargi pidulik esitlus toimub 19. veebruaril kell 13 Suurgildi hoones. Postmargi tiraaž on 50000, nominaal on 0,45 €, mis vastab Eestisisese lihtkirja tariifile. Mark on trükitud trükikojas Vaba Maa. Postmargi kujundaja on kunstnik Lembit Lõhmus.
Lisaks on valminud esimese päeva ümbrik, samuti on kohapeal kasutusel esimese päeva tempel.

19. veebruari õhtul selgub tänavune MUUSEUMI MUSU ehk Eesti Ajaloomuuseumi parim sõber ja toetaja aastal 2013. Tiitlile andis nime muuseumikülastaja Mark-Hendrik Mäeste. Esimesed MUUSEUMI MUSUd on Erkki Bahovski (ajaloolane, Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse teabenõunik) ja Kadri Bank (ajakirja „Imeline Ajalugu“ peatoimetaja).

Muuseumi lahtiolekuajad 19. veebruaril:

MAARJAMÄE LOSS on avatud kell 10-17. Sissepääs tasuta! Avatud on näitused:
–    Värskelt tiitli Muuseumirott 2013 pälvinud näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand“
–    Suurnäitus Eesti Vabariigi ajaloost „ISEOLEMISE TAHE“
–    Eesti Moekunstnike Ühenduse näitus „MIRAAŽID. Mood vabariigi aastapäevaks“

Sünnipäeva puhul kutsume tutvuma Eesti Ajaloomuuseumi kogudega!
Kell 11.00 algavad MAARJAMÄE LOSSIS ringkäigud, mis lasevad teadmishimulistel heita pilgu muuseumi argiellu – koguhoidjate tööpõllule. Osalemine on ainult eelregistreerimisel! Sedapuhku võtame vastu väikesed grupid nelja põnevasse kogusse:
–    TEKSTIILIKOGU (kuni 7 inimest). Registreeru SIIN
–    FOTO- JA NEGATIIVIDE KOGU (10 inimest). Registreeru SIIN
–    DOKUMENTAALMATERJALIDE KOGU (kuni 7 inimest). Registreeru SIIN
–    KUNSTIKOGU (kuni 10 inimest). Registreeru SIIN
Kuna hoiuruumid on kitsad ja esemed väärtuslikud, on grupi suurus piiratud. Osalejate huvi korral korraldame kevadel kordusekskursioonid.

SUURGILDI HOONE on avatud kell 10-16. Sissepääs tasuta!
–    Püsinäitus „VISA HING. 11 000 aastat Eesti ajalugu”, mis aitab mõista siin elanud inimeste erakordsust ning tutvustab neid enim mõjutanud ajaloosündmusi. Näitust on hinnatud tiitliga Muuseumirott 2011.
–    Veel viimaseid nädalaid on avatud näitus „Traditsioon. Inspiratsioon. Innovatsioon”, mis toob publiku ette Kärt Summataveti loomingu.

MUUSEUMIPOE ERIPAKKUMINE!
Eesti Ajaloomuuseumi 150. sünnipäeva tähistab ka Börsi käigus asuv MUUSEUMIPOOD: 19. veebruarist – 19. märtsini on kõik Eesti Ajaloomuuseumi väljaanded 10% soodsama hinnaga.
Lisaks kehtib soodustus järgmistele toodetele:
–    19. sajandi Tallinna vaadetega (C. Buddeus) postkaardikomplekt
–    Suurgildi punane vein ja Suurgildi valge vein
–    Suurgildi klaasid, autor Kai Kiudsoo-Värv
–    Eesti Ajaloomuuseumi pliiatsid

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp