Vadja keele sõnaraamatu esitlusõhtu

Vadja keele sõnaraamatu esitlusõhtu
2 minutit

Vadja õhtul esitlevad toimetaja Silja Grünberg ja Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ainulaadset sõnaraamatut, millel on põhjalik saatesõna, vadjakeelsete kohanimedega vadja asustuse kaart, eesti-vadja ja vene-vadja register ning mahtu 1824 lk.

Jaak Prozes juhatab arutelu tööstusele jalgu jäävatest vadja ja isuri küladest ning kogukondade pöördumisest toetuse saamiseks. Nimelt asub kolm vadjalaste küla Laugasuu (Ust-Luga) sadama piirkonnas, kuhu on kerkimas aina uusi tööstusrajatisi. Isurite keskusesse Viistinasse (Vistino) on kavas ehitada suur gaasitehas, mis on keskkonnaohtlik ja ähvardab elanikke ümberasustamisega. Ometi on Venemaa keskkonnakaitseseaduses sätestatud, et põlisrahvaste piirkonnad on erikaitse all.

Vadja juurtega Lembit Saarsalu esitab vadja õhtul saksofonil vadjalastega seonduvat muusikat. Jekaterina Kuznetsova, Nikolai Kirsanov ja Timo Kalmu laulavad kitarri saatel vadja laule. Helsingis elaval Nikolai Kirsanovil on doktorikraad astronoomias, kuid tema suur armastus on olnud vadja keel, mille on selgeks õpetanud ka oma tütrele. Jekaterina Kuznetsova on vadja kultuuriseltsi esimees, ansambli Bestiarium laulja ja kitarrist.  Vadjamaa ekspeditsioonidel osalenud Timo Kalmu on EMTA pärimusmuusikatudeng.

Õhtu korraldajad on MTÜ Fenno-Ugria Asutus, Eesti Keele Instituut ja SA Theatrum. Toetavad hõimurahvaste programm ja kultuurkapital. Sissepääs on tasuta, oodatud on annetused Kloostri Aida hüvanguks. Tere tulemast! Terve tultua!

Ürituse plakat: http://www.fennougria.ee/public/ho140212.jpg

Sõnaraamatu kaas: http://www.fennougria.ee/public/vadjasonaraamat.png

Isurid võitlevad Viistina gaasitehase vastu: http://www.fennougria.ee/index.php?id=30517

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp