Lars von Trieri filminädal kinos Artis

3 minutit

Seoses Lars von Trieri uue filmi „Nümfomaan“ mõlema osa linastumisega toob kino Artis ekraanile seitse valitud teost elavast klassikust režissööri  varasemast loomingust kronoloogilises järjekorras.
Linale jõuab vastuolulise filmitegija loodud triloogia, mis jutustab tõelisest headusest – „Laineid murdes” (Breaking the Waves, 1996), „Idioodid” (Idioterne, 1998) ja „Tantsija pimeduses” (Dancer in the Dark, 2000). Tema järgmisena alustatud triloogias käsitletakse samuti headuse teemat, kuid teise nurga alt. Omapärase kunstnikutööga draamad “Dogville” (2003) ja “Manderlay” (2005) näitavad märtreid, kes on valmis ohverdama kõik eesmärgi nimel. Kava jätkavad režissööri värskemad filmid “Antikristus” (Antichrist, 2009) ja “Melanhoolia” (Melancholy, 2011).

Maailmakuulsa taanlasest režissööri, stsenaristi ja operaatori filmid on pälvinud arvukalt auhindu filmifestivalidelt ja Euroopa Filmiakadeemialt.

7.02 „Laineid murdes“
Harva sünnib usust, lootusest ja armastusest nii emotsionaalne, nii haarav ja nii liigutav film. Filmi pärjati 1996. a. Cannes’i filmifestivali žürii Grand Prix’ ja Euroopa Filmiakadeemia parima filmi auhinna. Peaosatäitja Emily Watson sai Euroopa Filmiakadeemia auhinna parimale näitlejannale ja ta kandideeris ka parima naispeaosalise Oscarile.

8.02 „Idioodid“
See linateos, kus idiootsust vastandatakse meie ühiskonna nn. normaalsusele, on tehtud režissöörile tookord omase dokumentaalsusega, kus kaameratöö meenutab pigem amatöörvõtteid. Trier oli „Idiootide“ tegemisel ühes isikus nii filmi lavastaja, stsenarist kui ka operaator.

9. 02 „Tantsija pimeduses“
Antud linaloo puhul on tegemist omapärase draama-muusikaliga, mis on pälvinud Cannes’i filmifestivalil Kuldse Palmioksa ja parima naisnäitleja tiitli ning 2000. aasta Euroopa parima filmi, režissööri ja naisnäitleja auhinna. Unustamatu elamuse annab filmi peategelast kehastanud ning filmile muusika kirjutanud islandi lauljatar Björk, kelle kohta Lars von Trier on öelnud, et tegemist on halvima näitleja, keda ta kohanud on, sest Björk mitte ei näitle, vaid elab kaamerate ees. Björki loodud „I’ve Seen It All“ kandideeris parima filmilaulu Oscarile.

10.02 „Dogville“
Kuritegeliku jõugu eest pagev Grace (Nicole Kidman) saabub väikesesse Dogville’ külla. Sealsed elanikud on nõus teda varjama kui naine vastutasuks nende heaks töötab.  Film eest pälvis von Trier Euroopa filmiauhinna lavastajale ja operaator Anthony Dod Mantle auhinna parima operaatoritöö eest.

11. 02 „Manderlay“
Grace (Bryce Dallas Howard) lahkub Dogville’i linnast koos enda isa jõuguga. “Manderlay” jätkub  sealt, kus “Dogville” pooleli jäi, see on mõistulugu demokraatiast ja orjamentaliteedist. 

12.02 „Antikristus“
Selles lummavas ja valuses teoses esitab meisterlik ristsõnakoostaja Lars von Trier keerulisi ja konksuga küsimusi, mängides halva ja hea maitse piiril, laenates ühel käel visioone Tarkovskilt ning teisel käel Hitchcockilt ja Ingmar Bergmanilt. Cannes’i festivali žürii andis üksmeelselt parima naisnäitleja Kuldse Palmioksa filmis ülima hingestatusega Naist kehastanud kaunile prantslannale Charlotte Gainsbourg’ile.

13.02 „Melanhoolia“
Psühholoogiline katastroofifilm, mis linastatus Cannes’i filmifestivali võistlusprogrammis ning Kirsten Dunst pälvis Robert De Niro juhitud žüriilt oma osatäitmise eest parima naispeaosatäitja tunnustuse. Film sai 2011. aastal Euroopa Filmiakadeemia auhinna parimale filmile.

Lähemalt: http://www.kino.ee/Events/Trierville

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp