Helikunsti sihtkapital tõstis esile muusikateatri saavutusi

2 minutit

Kummalgi pole aega pikalt pidutseda: Paul Mägi on juba eeloleval neljapäeval Vanemuise Sümfooniaorkestri ja solist Ivari Iljaga Uppsala kontserdimaja publiku ees, Arne Mikk aga toob kevadeks Estonia kammersaalis välja Hindemithi lühiooperi „Pikk jõulueine” lavastuse, millega märgitakse legendaarse estoonlase 80. sünnipäeva.
Paul Mägi debüteeriski Estonias muusikajuhina Arne Miku lavastuses: 30. XII 1984 esietendus Donizetti „Lucia di Lammermoor”. Auhinnatud lavastaja ja dirigendi ühisele loometeele on enim jäänud Verdi oopereid. Neist „„Nabucco” lavastus Estonia Teatri tekitas üle hulga aja tõelise elevuse ooperi ümber, saal pilgeni täis, piletid (vähestele) etendustele välja müüdud … Ilmselt tabas Arne Miku ja Paul Mägi tõlgendus midagi äärmiselt olulist praeguse ooperipubliku jaoks, tõi ta tagasi ooperi juurde,” on Kristel Pappel tunnustanud (Teatrielu ’96, Tln 1997, lk 58).
Eesti teatri esimese kokkupuutena Händeli ooperiga jääb meie teatrilukku Händeli 300. sünniaastapäevale pühendatud „Alcina” esietendus 24. VIII 1985. Kui lavastust 1989. aastal ka Händeli sünnilinnas Halles näidati, kirjutati seal, et see oli suur puhang, mõjuv fantaasiamäng: „Arne Mikk on ooperi vaimu ja olemust sügavalt tunnetades lavastanud selle väga vitaalselt. [—] Üllatuse paljudele külastajatele valmistas aga ka muusikaline teostus, veel noore Paul Mäe Händeli partituuri käsitlemine, musternäide stiilitundest, mis ilmnes kohe väga hea orkestri kõigi prantsuse kunsti reeglite kohases avamängu esituses” (Der Neue Weg 5. VI 1989).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp