Kai Rüütel laulis Amsterdamis Prokofjevi noorpõlveooperis „Õnnemängija“

3 minutit

„Õnnemängija“ („Igrok“) oli pikka aega esimene Sergei Prokofjevi (1891-1953) lavale jõudnud ooper. Teinud ise libreto Fjodor Dostojevski aineil, hakkas ta „Õnnemängijat“  kirjutama 24-aastaselt, töötas selle kümmekond aastat hiljem ümber, esmalavastus sündis siiski alles 1929. aastal Brüsselis. Tema päris esimene ooper „Maddalena“ (1911/1913) pidi ootama veel kauem, see tuli esmakordselt lavale alles 1981. aastal Grazis.

Mainekas Amsterdami Muusikateatris tegi Hollandi Ooper „Õnnemängijast“ 7. kuni 29. detsembrini kokku kaheksa etendust. 10. detsembril oli teine õhtu, 13. detsembril kolmas. Muusikajuht on Neeme Järvi endise orkestri, Haagi Residentie Orkest’i ees Marc Albrecht, elava ja dünaamilise lavastuse tegi Andrea Breth. Marc Albrecht hindab „Õnnemängijat“ muusikaliselt huvipakkuvaks teoseks.

“Kuna Amsterdamis oli tegu uuslavastusega, siis oli prooviperiood üsna pikk, peaaegu seitse nädalat, ja suhteliselt kurnav,” meenutab Kai Rüütel. “Andrea Breth on sõnateatri taustaga ja sellest tulenevalt nõudis ka ooperilauljatelt väga loomulikku näitlemist, talle meeldis kõik stseenid väikseima nüansini ära lihvida. Meil oli lavastuse juures ka vene keele konsultant. Aga lõpptulemus on siin väga hästi vastu võetud ja arvan, et see ülimalt detailne töö on ennast õigustanud. Marc Albrecht on teinud Residentie Orkest’iga suurepärase töö, orkester tundub oma viimaste aastate parimas vormis olevat. Kuigi seda ooperit üldiselt väga kõrgelt ehk ei hinnata, pean ütlema, et ka mulle see ooper muusikaliselt meeldib.”

Ooperi „Õnnemängija“ peaosades laulsid ukraina-inglise päritolu nimekas bass-bariton Pavlo Hunka (Kindral), USA sopran Sara Jakubiak (Polina), briti tenor John  Daszak (Aleksei), noor Kanada tenor Gordon Gietz (Markiis). Kai Rüütel laulis Blanche’i (tõlkes: puhas, süütu) osas, muuseas on ta seda osa laulnud, aga inglise keeles, ka Londoni Kuninglikus Ooperis. Osatäitjad ei vahetunud kogu etendusteseeria aegu.

Muusikajuht Marc Albrecht sündis Saksamaal Hannoveris dirigendi pojana. Ta on  olnud peadirigent Darmstadtis ja Strasbourg’is, aastast 2011 aga Hollandi Kammerorkestri, Hollandi Filharmooniaorkestri ning Hollandi Ooperi peadirigent.

Kai Rüütel alustas laulmist ETV tütarlastekooris Aarne Saluveeri käe all, Tallinna Muusikakooli järel õppinud Haagi Kuninglikus Konservatooriumis ja saanud magistrikraadi Hollandi Ooperiakadeemias. 2009-2011 täiendas ta end Londonis Jette Parker Young Artists Programme’i stipendiaadina, olles valitud sinna sadade soovijate hulgast. Samas said kursuslased kaasa teha väiksemates osades Londoni Kuningliku Ooperi suure lava etendustes. Pärast Londonit on ta laulnud ka Šoti Ooperis Glasgow’s, esinenud kontserdikavades Londonis, Berliinis, Birminghamis, USA-s St Louisis, Lätis, Tšehhimaal jm, käinud Saaremaa Ooperipäevadel, siis taas Kuninglikus Ooperis laval. Uue aasta kevadel on tal ees Šostakovitši „Mtsenski maakonna leedi Macbeth“ Antwerpenis ning Wagneri „Valküür“ Barcelona kuulsas Gran Teatre del Liceu’s.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp