„Moisekatsi Elohelü 2014“ kutsub võistluskontserdile

2 minutit

Eesti rahvamuusikatöötluste festival tähistab 25.-26. aprillil 5. aastapäeva. Juubeliaasta puhul tehakse kummarduse kõikidele kollektiividele, kes on selle aja jooksul võistlustulest läbi käinud ja saanud festivalilt tuule tiibadesse. Traditsiooniliselt toimub festival Põlvamaal Mooste mõisas ning eesmärgiks on väärtustada ja taaselustada eesti traditsionaalset muusikat nüüdistöötlustes sel moel, et säiliks side vana ja uue vahel.

Festivali võistluskontserdi kohustuslikuks looks valiti seekord Räpina kihelkonnast pärit laul “Oppus neiodõlõ” (“Õpetus neidudele”). Laul esindab Räpina kandi mitmehäälsust, millest on suhteliselt vähe kirjapanekuid. Laulu viis on erandlik: seda ei leidu muudes üleskirjutustes ega salvestistel. Mitmehäälsus on esitatud koolmeister Jaan Poolakese noodi järgi ja tõenäoliselt kohandatud uuema koorilaulutraditsiooniga. Seega oleks tegu justkui juba omaaegse rahvamuusikaseadega. Seda enam võimalusi avaneb siin kaasaegsele töötlejale.

Kõigi võistluskontserdil esitavate lugude interpretatsiooni aluseks on algriimiline regilaul, uuem riimiline rahvalaul, tantsulugu või pilliviis, mida esitaja tõlgendab oma muusikalisest mõttemaailmast lähtuvalt, pannes proovile esineja vokaal -ja instrumentaalvõimed, loomingulise fantaasia ja teatraalsuse.

Võistluskontserdil osalejaid hindab viieliikmeline žürii, mille üheks liikmeks on 14 aastat olnud festivali patroon Ingrid Rüütel, kes annab välja ka oma nimelist auhinda. Võistluskontserdi peapreemia on 1000 eurot

Festivali juubeliprogramm hõlmab kontserte, mis on pühendatud nii legendaarsele Valgjärve valla legendaarsele lõõtsamehele Karl Kikkale, kelle sünnist möödub 100 aastat kui ka eelmiste festivalide võitjatele.

Võistluskontserdile saab registreerida kuni 10. jaanuarini festivali kodulehe kaudu aadressil: http://folkfest.weebly.com/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp