Sandra Kossorotova näitus Slavinaavia Kuupmeetri Galeriis

2 minutit

Kes ja mis on need slaavi inimesed, kes elavad postsotsialistlikus riigis, mis end tihti Skandinaaviaks nimetab? Eestivenelased? Ei. Slavinaavlased? Võib olla. Kuupmeetri Galerii uus näitus “Slavinaavia” uurib ja kõnetab Eestis elavate venelaste rahvuslikku identiteeti läbi fiktiivse riigi põhilise pildikeele. “Slavinaavia” on algatus, mis kutsub eesti ja vene inimesi mõtlema värskemalt ning ehk ka teatava kiiksuga sellele, mis toimub siin kandis rahvuslike eneseotsingute vallas.

Eesti eesti- ja venekeelsed noored elavad tihti paralleelsetes kultuuriruumides. Asetsedes küll samas füüsilises ruumis, ei jaga nad sama vaimset ruumi. Erinevad integratsiooni-alased initsiatiivid on harva üritanud probleemiga avatuma meelega tegeleda. Rõhutakse sellele, kuidas tuua vene vähemuse esindajaid lähemale eesti peavoolu kultuurile, et nad lõpuks Eesti ühiskonda assimileeruksid, kuid unustatakse, et noored, kes on küll lõimumisest huvitatud, ei taha sellise eesmärgi nimel loobuda vene keelest ja kultuurist. Võib-olla oleks aeg kohalikel noortel venelastel oma eripärane slavinaavia kultuur kätte võtta ning selle arendamise ja jagamise näol end hoopis iseseisvamal moel kultuuri lõimuda?

Praegune “kõik või mittemidagi” integratsioonisüsteem vajab vastukaaluks erinevaid elavaid loomingulisi projekte, mis võimaldaksid identiteedi jt teemadega tegeleda otsesõnu ning ilma liigse formaalsuseta. Kammitsetud poliitilise korrektsuse vastu aitavad mängulisus ja kunstilise keele eripära. Lippu tuleb kõrgel hoida!

Kuupmeetri Galerii on avatud 24/7.
Näitus jääb avatuks detsembri lõpuni.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp