Akadeemik Jaan Einasto monograafia räägib tumeaine ja Universumi avastamisloo

2 minutit

Raamatus „Tumeda aine kosmilise võrgu lugu“ käsitleb akadeemik Jaan Einasto tumeaine ja Universumi struktuuri avastamislugu Eesti teadlaste vaatenurgast. „Tumeaine ja Universumi avastamise teemal on kirjutatud mitmeid väga häid käsiraamatuid ja õpikuid, ent teemat käsitlevaid uurimusi on vaadeldud pigem ühekülgselt, tuginedes peamiselt USAs tehtud uurimistööle,“ rääkis Einasto, „siit koorus ka idee kirjutada tumeaine ja Universumi struktuuri avastamisest just läbi Eesti teadusloo ja Eesti teadlaste kogemuse.“

„Raamatus on teaduslik tumeaine avastamise ajalugu haaravalt põimitud isiklike lugudega,“ tõdes raamatut lugenud Kalifornia ülikooli astronoomiaprofessor Virginia Trimble. Raamat ongi sisult väga mitmekihiline, rääkides üheaegselt mitut erinevat lugu. „Esmalt on see lugu tumeaine ja Universumi struktuuri avastamisest, mis on kaasaegse kosmoloogilise maailmapildi aluseks ja lugu sellest, kuidas teadus ühe avastuse näitel toimib,“ kirjeldas Einasto.

„Teisalt on see lugu Tartu observatooriumist ja Eesti ajaloost ning sellest, kuidas meie teadlaskond osales Nõukogude Liidu poolt okupeeritud ja annekteeritud Eesti vabanemisprotsessis,“ rääkis Einasto. Autor tõdeb, et lõpuks on see ka tema perekonna lugu, mis illustreerib Eesti arengut taluinimeste maast tänapäevase kultuurmaani: „See kõik on Läänemaailmas vähetuntud, sh ka meie astronoomidest kolleegide hulgas.“

Raamatuga soovib Einasto tõmmata ka noorte tähelepanu ning innustada neid uudishimulikkusele. „Olge uudishimulikud saamaks teada, kuidas maailm meie ümber on ehitatud ja kuidas see toimib – mikromaailmast meie sees kuni Universumini välja. Uudishimu on omane kõigile elusolenditele ja on üks elu tähtsamaid omadusi – ilma ümbrust tundmata ei suuda me õigesti tegutseda,“ toonitas Einasto, julgustades noori ka vigu tegema ja nendest õppima.

Raamat on antud välja kirjastuse Worlds Scientific Publ. Co. poolt. Rohkem infot raamatu kohta leiab raamatu veebilehelt.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp