Külalisorkester Moskvast

3 minutit

Moskva FSO tähistas 2011. aastal 60. Tegevusaastat ja on selle ajaga sümfoonikute maailmas tõusnud juhtivale kohale. Eelnenud kümnenditel on orkester andnud üle 5500 kontserdi rohkem kui 50 riigis. Esinetud on maailma parimates kontserdisaalides, prestiižikatel festivalidel Vene- ja välismaal. Orkestripuldis on seisnud parimad kaasmaalastest dirigendid kui ka paljud suured maestrod välismaalt. 1962. aastal dirigeeris oma Moskva külastuse ajal orkestrit Igor Stravinski.
Eri aegadel on orkestri ees esinenud peaaegu kõik XX sajandi teise poole – XXI sajandi alguse suurimad solistid nagu A. Rubinštein, I. Stern, Y. Menuhin, G. Gould, M. Pollini, A.-B. Michelangeli, S. Richter, E. Gilels, D. Oistrahh, L. Kogan, M. Rostropovitš, R. Kerner, N. Starkman, V. Krainev, N. Petrov, V. Tretjakov, J. Bašmet, E. Virsaladze, D. Matsujev, N. Luganski, M. Vengerov, N. Gutman, A. Knjazev ja kümned teised tippinterpreedid. 
Orkestri ajalukku mahub 300 heliplaadi ja CD salvestust, millest paljud on saanud kõrgemaid rahvusvahelisi auhindu. 2001. aastal arvasid kriitikud kollektiivi Moskva orkestrite kolme parima hulka.
Ainuüksi viimasel hooajal andis orkester kontserte Prantsusmaal, Hongkongis, Jaapanis, Lõuna-Koreas, Saksamaal, Sloveenias, Horvaatias, Poolas, Leedus, Suurbritannias, Hispaanias.  „Milline imeline orkester on Moskva filharmoonial! Ja veel nii noor! Orkestri kõla oli täisvereliselt luksuslik – keelpillide hämmastavalt soe toon, laulvad puu- ning tugevad ja meeletud vaskpuhkpillid ja jäljendamatud löökpillid …” kirjutas orkestri külalisesinemise ajal 2008. aastal Suurbritannias kriitik Bob Briggs.

Jekaterina Metšetina on üks tänapäeva andekamaid noori pianiste. Esineb Venemaa ja Euroopa parimate orkestrite ees. Tal on olnud õnn töötada koos suurte kaasaegsete muusikutega.
Jekaterina karjäär läbi konkursside on olnud edukas. Juba kümneaastaselt võitis ta grand prix Veronas konkursil Mozarti auhinnale. 13aastaselt sai ta Moskvas Chopini- nimelise noorte pianistide konkursi laureaadiks, 16selt Bolzanos rahvusvahelise Busoni-nimelise noorimaks laureaadiks, järgnesid II koht 1999. a Épinalis ja 2002. a Viotti-nimelisel konkursil Vercellis ning esikoht 2003 Pinerolos ja 2004 Cincinnatis.   
Metšetina pianistikarjääris on olulist rolli mänginud kolm väljapaistvat muusikut: viiuldaja ja dirigent Vladimir Spivakov, tšellist ja dirigent Mstislav Rostropovitš ning helilooja Rodion Štšedrin. Kui Štšedrin kuulis esimest korda Jekaterina mängu, usaldas ta just temale oma VI klaverikontserdi maailmaesiettekande. Metšetina on mänginud tema uusimaid teoseid Moskvas ja Amsterdamis. „Tänu nendele kohtumistele hakkasin oma elukutsesse hoopis teistmoodi suhtuma, iga selline kontsert on olnud mulle suursündmus, mis jääb meelde kogu eluks,” ütleb pianist. Tema esinemisi on salvestatud raadios ja Venemaa telekanalites, samuti USAs, Itaalias, Jaapanis, Brasiilias, Kuveidis. 2005. aastal andis Belgia firma Fuga Libera välja tema esimese sooloplaadi Rahmaninovi teostega.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp