Mikkeli muuseumis jagavad nõuandeid nahakunstnik ja paberikonservaator

2 minutit

„Muuseumisse publikupäevale tulles võiksid inimesed kaasa võtta ajaloolise moega või perekonnalegendiga raamatu või soovi korral graafilise lehe, sest kohapeal on võimalik oma ala spetsialistidega konsulteerida ja saada nõu kahjustuste ennetamise või trükise korrastamise kohta,” ütles Kadrioru kunstimuuseumi programmijuht Linda Lainvoo. „Paljudes kodudes leidub ajaloolisi raamatuid või graafikat ning käesolev publikupäev võimaldabki teada saada, kuidas tuleks neid väärtuslikke objekte hoida ja säilitada, et neist veel pikaks ajaks rõõmu oleks,”

Kell 12 viib venekeelset ringkäiku näitusel läbi kultuuriteadlane Maria Smorževskihh- Smirnova.

Kell 14 on võimalik osaleda eestikeelsel kuraatoriekskursioonil, kus näituse koostaja Kerttu Männiste tutvustab lähemalt ajalooliste trükiste kultuuriloolist tausta ning ajaloolise trüki-, köite- ja raamatukunsti esteetilist maailma. Juttu tuleb ka piibliainelisest kujutavast kunstist ja teksti tõlgendusprotsessist visuaalsetesse kunstidesse.

Kell 12–16 jagavad ajalooliste trükiste, graafika ja nahkköidete säilitamise kohta nõuandeid nahakunstnik Luule Maar ja paberikonservaator Sirje Alter.

Jaan Paruski tegevus ajalooliste eestikeelsete piiblite kogujana sai alguse 1960. aastate lõpul. Järgneva kolmekümne aasta jooksul jõudsid Tallinna, Tartu ja Viljandi antikvariaatidest tema kogusse köited pea kõigist eestikeelse piibli numereeritud trükkidest, lisaks rikkalik valik jutluse- ja lauluraamatuid. Trükiste kõrval leiduv valik piibliainelist vanemat Lääne-Euroopa graafikat Eesti Kunstimuuseumi ja Tartu Ülikooli Raamatukogu kunstikogust illustreerib tuntumaid piiblilugusid ning aitab mõista tõlgendusprotsessi sõnast kujutavasse kunsti.

Näitus „Alguses oli Sõna. Ajaloolised piiblid Jaan Paruski kogust” on avatud Mikkeli muuseumis 2. märtsini 2014.a.

Mikkeli muuseum,

Weizenbergi 28, Tallinn

www.kunstimuuseum.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp