Ilmus Guy Debord’i peateos “Vaatemänguühiskond”

1 minut

    
Guy Ernest Debord (1931–1994) oli prantsuse marksistlik filosoof, filmirežissöör ja üks 20. sajandi teise poole avangardkunsti peaideolooge. Oma leppimatuses igasuguse vaimse, sotsiaalse või kunstilise etableerumise suhtes on ta tänapäevani suureks autoriteediks paljudele kultuuriteoreetikutele ja -praktikutele.

Peateoses „Vaatemänguühiskond” (1967) esitab Debord teeside vormis poeetilis-loosungliku käsitluse vaatemängust kui moodsa ühiskonna eneseküllasest kontrollimehhanismist, tehes seda kriitilises dialoogis varasema marksistliku traditsiooniga.

“”Proletariaat jääb nüüdisaegse kapitalismi intensiivistunud võõrandumises taandamatuna alles, kujutades endast seda tohutut enamust töötajaist, kes on kaotanud kogu võimu oma elu üle …” Harva suudab keegi meie kaasaega nii selgelt, ilmekalt ja tõeselt kirjeldada, kui Guy Debord seda teeb,” leiab režissöör Veiko Õunpuu.

“Debord annab sõnavara meie vormitule võõrandumisele, et saaksime selge pilguga spektaaklist läbi näha. Lugege ja mõistke! Ja torgake vähemalt enese kohal masinale kaigas silma,” soovitab Õunpuu.

Debord’i nägemuse päevakajalisust 21. sajandi algul kinnitab ka paljude kriitikute hinnang, et oma täielikus hiilguses ja viletsuses on vaatemänguühiskond tõeks saamas alles nüüd, uue meedia plahvatuslikust arengust kantud hiliskapitalistlikus kultuurilises tegelikkuses.

Raamat ilmus TLÜ Kirjastuse sarjas Bibliotheca Controversiarum.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp