Rahvusvaheline muuseumikonverents Eesti Vabaõhumuuseumis

2 minutit

Konverentsil esinevad ettekannetega muuseumide esindajad 5 riigist, lisaks Eesti Muinsuskaitseameti esindaja ja Kultuuripärandi aasta korraldajad. Konverentsi raames käsitletakse läbi parimate näidete muuseumide kaasamist kohalike piirkondade arengusse: väärtuslike piirkondade korrastamist, kohaliku kultuurielu ergutamist, planeeringute koostamist ning nendele eelnevaid arheoloogilisi välitöid või uuringuid kohaliku ehitustraditsiooni väljaselgitamiseks. Nii suuremahuline konverents Läänemeremaade  muuseumide võrgustiku egiidi all toimub esmakordselt. Konverentsi töökeeleks on inglise keel, konverentsist osavõtt on tasuta.

„Muuseumide osatähtsus kohalikus arengus kaasarääkijana võiks saada järjest enam kasvavaks suundumuseks kõikjal Läänemere äärsetes maades. Koostöö muuseumide, muinsuskaitjate, kohalike omavalitsuste ja kogukonnaga võiks olla mootoriks, mis aitaks kaasa ühelt poolt piirkonna identiteedi tugevdamisele, teisalt aga tõmbaks järjest enam tähelepanu meie ühise kultuuripärandi säilitamise vajadusele“, rääkis konverentsi peakorraldaja, Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskuse juht Elo Lutsepp.

Lisaks ettekannetele võrgustikku kuuluvatelt muuseumidelt esineb konverentsil Liisa-Ly Pakosta Riigikogust, kes tutvustab Eesti uut muuseumiseadust, Maili Roio Muinsuskaitseametist, kes räägib suuremahulisest koostööprojektist Eesti Ajaloomuuseumiga, ja Novgorodi muuseumi esindaja.

Läänemeremaade muuseumide võrgustiku konverentsid toimuvad 1 kord aastas rotatsiooni korras erinevates Läänemereäärsetes riikides ja korraldajateks partnermuuseumid. Kuna 2013 on Eestis Kultuuripärandi aasta ja 18.-20. septembrini toimub Tallinnas ka V Läänemeremaade kultuuripärandi foorum, otsustati tänavune konverents tuua Tallinnasse, Eesti Vabaõhumuseumisse.

Võrgustik „Museums in the Baltic“ ühendab professionaalseid muuseume, mis tegelevad Läänemere äärsete maade kultuuri ja ajalooga. Võrgustikule pandi alus 2010. aasta oktoobris Rootsis Visbys toimunud nõupidamisel. Hetkel on võrgustikus ametlikult vaid 15 muuseumi, kuid alates sellest aastast tegeletakse aktiivselt liikmelisuse laiendamisega. Eestist kuuluvad hetkel sinna Eesti Vabaõhumuuseum ja Saaremaa Muuseum. Võrgustiku kohta enam informatsiooni leiab siit: http://www.baltmus.net

Konverents toimub vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsis algusega kell 10. Kava ja registreerumisvormi leiab aadressilt: http://www.evm.ee/www/failid/BALTMUS_konverents.pdf

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp