Ajaloomuuseum kutsub õpituppa

2 minutit

Peaaegu igas kodus või suvilas peitub mõni põnev mööbliese, mis pärineb esivanematelt, on ise valmistatud või vanakraamipoest ostetud. Kuidas neid armsaid esemeid tulevaste põlvede jaoks hoida ja kuidas teha vahet, kas antiigiäris müügil olev tool on vana või n.ö uusvana, sellest teemegi sedapuhku juttu.

Õpitoa esimeses pooles saab teada, millist tüüpi ja kui vanu mööbliesemeid leidub Eesti Ajaloomuuseumi mööblikogus. Koguhoidja Ürge Mäetamm annab ülevaate, kuidas muuseumis mööblit kollektsioneeritakse, mida seejuures silmas peetakse ning kuidas seda hoitakse. Näha saab ka mõnd põnevamat värskelt korrastatud mööblitükki.

Töötoa teises pooles annab mööblirestauraator Mati Raal praktilisi juhiseid ajaloolise mööbli esmaseks hooldamiseks kodustes tingimustest. Räägime sellest, kuidas on võimalik pikaajaline kooselu vanamööbliga. Tutvume olulisemate kahjustustega, hooldusvahenditega ja lihtsamate teadmiste ning töövõtetega, mida tuleb mööbli hooldamisel silmas pidada. Soovitame osalejatel kaasa võtta fotosid oma kodusest „murelapsest“, mis annaksid esemest üldvaate ja detailsema pildi kahjustatud kohast. Pilte võib kaasa võtta ka mälupulgal. Palume piirduda ühe esemega, et jõuaksime anda kõigile soovijatele võimaluse infot saada. Mati Raali juhtimisel vaatame ringi ka Suurgildi hoones eksponeeritud mööbliesemete hulgas, et mõista paremini kultuuripärandi väärtust, mis igapäevaseltki meid ümbritseb.

Palume osalemiseks eelregistreeruda. Osalustasu 3 eurot.

Järgmine õpituba teemal „Numismaatika. Kas ja kuidas koguda münte?“ leiab aset 12. oktoobril kell 13.00. Õpituba viib läbi Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator ja numismaatik IVAR LEIMUS.

Eesti Ajaloomuuseumi õpitubade eesmärk on kultuuripärandi väärtustamine. Räägime sellest, kuidas ise kodustes tingimustes alal hoida perekonnalooga seotut, armsaid isiklikke mälestusesemeid või kollektsioone. Mõtleme koos teemadel, missugused asjad väärivad kohta muuseumis ja millised asjad on inimesele isiklikult tähtsad. Vaatleme, mida muuseumis hoitakse ja mida hoitakse kodus. Selgitame, kuidas vanu asju ehk meie kultuuripärandit ära tunda, säilitada ja/või taas kasutama õppida.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp