Budapestis avati eesti köitekunstnike näitus

1 minut

Aastal 2010 toimus Tallinnas Eesti Köitekunstnike Ühenduse korraldatud rahvusvaheline köitekunsti konkursinäitus „Scripta manent IV“, mis oli pühendatud sama aasta augustis 80. sünnipäeva tähistanud Veljo Tormisele. Budapesti Tarbekunstimuuseumis avatud näitusel eksponeeritakse valikut näitusel „Scripta manent IV“ esindatud eesti autorite töödest. Lisaks saab näha Tallinna-näitusel osalenud ungari kunstniku Márton Barabáse ning ühe šveitsi ja nelja jaapani kunstniku raamatuid.

Näituse avamisel esindasid Eesti Köitekunstnike Ühendust Budapesti-näituse koostaja Lennart Mänd ja EKÜ juhatuse liige Rene Haljasmäe. Lennart Mänd sõnas, et näitust koostati mõnuga, konkursil osalenud teiste riikide köitekunstnike tööd rikastavad väljapanekut. Näituse taustaks on aga kaunis ja väärikas muuseumihoone – 1896. a ehitatud Budapesti Tarbekunstimuuseumi peetakse ungari juugendarhitektuuri tõeliseks pärliks.

Külastajad saavad vaadata ka Peep Puksi dokumentaalfilmi Veljo Tormisest „Taasleitud laul“ (1977) ungarikeelsete subtiitritega. Lisaks viib Lennart Mänd Budapesti Kunsti- ja Tarbekunstikeskkoolis läbi kolmepäevase kunstiraamatu õpikoja, samas on köitekunsti õpetatud juba 106 aastat.

Budapesti-näitus sai teoks Budapesti Tarbekunstimuuseumi, Eesti Köitekunstnike Ühenduse, Eesti Instituudi Ungari esinduse ja Budapesti Jaapani Sihtasutuse koostöös.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp