Täna algab Estonia teatrimaja sajandale aastapäevale pühendatud festival

1 minut

7. septembril jätkub pidu lastele ja noortele pühendatud päevaga „Maja kogu perele!“ ning 8. septembril teatrilaadaga. Festivali raamesse mahub „Saja luige järv“ koostöös Läti Rahvusballetiga 11. septembril, Estonia algusaegadest jutustav Tõnu Kõrvitsa ooper „Liblikas“ 13. ja 15. septembril ning „Põlvkondade ooperigala“ 14. septembril.

1913. aastal valminud Soome arhitektide Armas Lindgreni ja Wivi Lönni projekteeritud juugendklassitsistlik Eesti Teater Estonia hoone oli suurim tollases Tallinnas. 23. aprillil 1919 tuli “Estonia” kontserdisaalis kokku esimene Eesti parlament — Eesti Vabariigi Asutav Kogu. Teatri ja kogu maa ajaloos algas uus aeg, tehti mitmeid ümberkorraldusi.

Nõukogude lendurite totaalses pommirünnakus Tallinnale 1944. aasta 9. märtsi õhtul hävis ka Estonia hoone. Teatri- ja kontserdimaja renoveeriti 1940ndate aastate teisel poolel arhitektide Alar Kotli ja Edgar Johan Kuusiku projektide järgi.

Festivali korraldajateks on Rahvusooper Estonia, Eesti kontsert, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Kaasa löövad Riiklik Akadeemiline Meeskoor, Hortus Musicus, Läti Rahvusballett, Teater Varius jpt.

www.opera.ee/estoniamaja100

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp