Ann Nurga keraamika näitus „Minu Raku ja Kana“

2 minutit

Rakutehnika annab keraamikale mõnusa tossuse efekti, kuna kohe peale põletamist kaetakse kuum ese saepuruga. Tihti saab sellel teel väga huvitavaid efekte, mida ei ole võimalik ette näha ega planeerida.
Ann Nurga ekspressiivsed, kuid lihtsad vormid toovad esile selle tehnika võlud ja imed. Üksteist täiustama on kunstnik sättinud väiksemaid ja suuremaid esemeid, mille ühiseks jooneks on juhuslikkus ja tundlikkus, samas ootamatus ja üllatus.

15.septembril kell 12.00 teeb kunstnik GaleriiPINK tagahoovis huvilistele näidispõletuse, mis annab aimu tema loomingu valmimise protsessist. Kunstnik on galeriis kohapeal 5.09 – 13.09, et kohtuda huvilistega.
Suurem osa töödest on ka müügiks.

05.09 – 29.09. 2013

GaleriiPINK
Telliskivi 22
Avatud K-P 12-18
www.facebook.com/GaleriiPINK

* Raku ehk rakuyaki on Jaapanis 17. sajandil välja kujunenud madalkuumuskeraamika põletusviis. Eristatakse kahte rakutehnikas valmistatud teejoomisnõude tüüpi. punane ja must raku. Mõlemal juhul toimub varem eelpõletus 900 °C juures. Glasuurpõletuse jaoks kaetakse nõud paksu glasuurikihiga, misjärel nad kuivatatakse täielikult. Seejärel asetatakse pihtide abil esemed juba põletustemperatuuri saavutanud ahju, mis töötab tavaliselt puidu- või gaasiküttel. Kui glasuur sulama hakkab ja sulamisel tekkinud mullid on tasandunud, võetakse esemed tangidega välja. Läänepäraseraku tegemisel asetatakse hõõguvkuumad esemed süsinikurikkasse keskkonda (tavaliselt tünni, mis on täidetud saepuru, õlgede, puulehtede, paberi või muu sarnasega). Anum kaetakse kaanega ja esemel lastakse tekkinud suitsuses keskkonnas paar minutit seista. Suits tungib poorsesse savisse ja värvib nii selle kui ka glasuuripraod mustaks. Pärast redutseerimist tõstetakse ese külma vette ja puhastatakse tahmast. Glasuuri saab efektsemaks muuta metallisoolade kasutamisega. Näiteks annab rakuglasuuris olev vaseühend reduktsiooni tõttu glasuurile punaka värvuse. Glasuuris olevatest metallisooladest tekib glasuuri peale puhastest metallidest kile, mis aitab tekitada lüstrile omast pinnaefekti.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp