ETV ja ETV2 sügishooaeg: hulk uusi saateid, sarju ja filme

5 minutit

Valimissaated tulekul

Kohalike omavalitsuste valimiste eel, alates 18. septembrist, algavad ETVs “Valimisstuudio” saated. Näha saab ekspertide arutelu kohalike omavalitsuste olulisematest ülesannetest järgmise nelja aasta jooksul. Tulekul on väitlused nelja suurema Eesti linna, Narva, Pärnu, Tartu ja Tallinna valimisnimekirjade esinumbrite vahel ning suur valimiste õhtu. ETV2 näitab iga valimissaadet samal nädalal venekeelsete subtiitritega.

Lisaks salvestatakse suur hulk lühivormis pöördumisi, igast valimistel osalevast nimekirjast saab esindaja ja ka iga üksikkandidaat selleks võimaluse. Valimiskampaania ajal näitavad videolõike ETV2 ja ERRi kohalike valimiste eriportaal.

“Riigimehed”, “NO99 kunstikool”, Estonia 100, Winny Puhh Pariisis

“Riigimeeste” tegijate sõnum ETV vaatajatele sarja teise hooaja eel kõlab aga nii: “Olete tüdinud poliitikutest ja poliitikast teleekraanil? Soovite pääseda valimisreklaamidest ja lakkamatust poliitpropagandast? Siis ärge vaadake “Riigimehi”, kus just kõike seda näidatakse!”

Osades Taavi Teplenkov, Tanel Ingi, Raivo Trass, Gert Raudsep, Jaak Prints jpt. Tootja Catapult Films. Eetris pühapäeviti alates 8. septembrist.

Samal õhtul algab ETVs lühisaadete sari “NO99 kunstikool”, kus kunsti vaatamise oskust jagavad lavakunstikooli XXVI lennu tudengid. Nüüdisaegsete autorite tööde tutvustamise kõrval tehakse viiteid ka vanemale kunstile, et näidata seoseid ajas. Igas osas käsitletakse üht kunstiteost ja teose najal üht tänases kunstis olulist teemat. Režissöör-lavastaja on Tiit Ojasoo, stsenarist Eero Epner. Eetris pühapäeviti pärast “Aktuaalset kaamerat” alates 8. septembrist.

ETV vahendab Estonia maja 100. sünnipäeva tähistamiselt kaks suursündmust. 6. septembril näeb “Awamise pidu”, 14. septembril läheb eetrisse ülekanne põlvkondade ooperigalalt.

Dokumentaalfilmi ansambli Winny Puhh Pariisis käigust näitab ETV 3. septembril. Asjad juhtuvad sageli just nendega, kes oma läbilööki põhjalikult ei planeeri ega ajasta. Winny Puhh on oma pöörast ja teatraalset joont ajanud juba 20 aastat. Eesti Laulu finaalis jõuti karvaste nägude, keerlevate trummarite ja laest rippuvate kitarristidega mingis mõttes kõrgpunkti. Seda esinemist pani tähele ka kultuslik moelooja Rick Owens, kes kutsus bändi esinema Pariisi tema kevadkollektsiooni esitlevasse moešõusse. Põlva poisid võtsid avantüüri vastu. Filmis näeb eksklusiivseid intervjuusid ning kaadreid sellest, kuidas “maakad” suures linnas hakkama saavad, ja mida arvab nende esinemisest maailma moepress. Filmi toodavad koostöös ETV ja Downtown Pictures.

Värskeid omasaateid tuleb veel

Peeter Vähi, Tiina Jokineni ja reisiseltskonna hiljutisele suurele retkele saab kaasa elada ETVd jälgides. Kui aastal 2007 avastati ajaloolist Siiditeed, 2010. aastal läbis sama grupi tuumik ekspeditsiooni Arktika-Antarktika raames mõlemad Ameerikad, jõudes välja Antarktisele, siis nüüdseks on tehtud ring peale Aafrikale. Üle 29 000 kilomeetri ja 24 Aafrika riigi läbimine viie kuuga nõudis osavõtjatelt nii mentaalset kui ka füüsilist vastupidavust – viimast eriti tõusul Kilimanjarole. Tervisega seotud riskide vähendamiseks koostati kõige muu hulgas ka reisiapteek proffide poolt ülima hoolikusega, ekstreemsete juhtude puhuks varuti kaasa isegi vereplasmat. Haarav reis avaneb vaatajate ees sarjas “Saladuslik Aafrika” laupäevaõhtuti alates 7. septembrist.

Uued filmid “Välisilmas”, “Võimu kantsi” ja “Wallanderi” uued hooajad

“Välisilm” esitleb septembri esmaspäevaõhtutel portreefilme inspireerivatest inimestest: Steve Jobsist, Nelson Mandelast, sõjafotograaf Tim Hetheringtonist jt. Edaspidi on plaanis uued majandusteemalised filmid. Vaataja saab ülevaate Itaalia ja Hispaania majanduse olukorrast; uuritakse Mark Zuckerbergi ja Facebooki edu tagamaid.

8. septembrist algav BBC võimas sari “Maailma ajalugu” näitab ülevaadet inimkonna ajaloost 70 tuhande aasta vältel, käsitledes ajastute suurimaid sündmusi ja persoone. See on sari tsivilisatsioonidest, kultuuridest, edulugudest ja laastavatest ebaõnnestumistest. Iga osa keskendub pöördelisele ajaloosündmusele. ETV eetris pühapäevaõhtuti.

ETV2: Üdi-klubis uued tegijad, “Idioot” Dostojevski ainetel, auhinnatud filmid

Päris uue näoga tuleb sügisest eetrisse ETV2 – ekraanigraafika muutub värvilisemaks ja liikuvamaks, saadete vahel näeb aga Andres Tarto aerofotode imelisi Eestimaa mustreid.

Alates 16. septembrist on esmaspäeviti kell 21.30 eetris “Jüri Üdi klubi” uute tegijatega. Kultuurirännakutele kutsuvad sel hooajal saatejuhid Rain Kooli, Birk Rohelend ja Mihkel Kunnus.

Oktoobris algab teadussaate sari, kus uuritakse tänapäeva ühiskonna turvalisust nii laiemas mõistes kui ka üksikisikut arvestades. Saadet juhivad Roald Johannson ja Helen Sürje.

ETV2 sügiskavast leiab uued telepurki püütud teatrisalvestused. Oktoobris jõuab eetrisse Linnateatris mängitud „Keskööpäike“, mille lavastas Anu Lamp, detsembris Jaan Kruusvalli „Tasandikkude helinad“ Aleksander Eelmaa lavastuses.

Sügisel jätkab ETV2 väga hea filmivalikuga. 9. septembrist läheb edasi esmaspäevaõhtune filmiklassika sari, kus esmajärjekorras näeb filme “Shall We Dance”, “Bringing Up Baby”, “Annie Hall” ja “Birds” ning oktoobrist algavad seni näitamata filmid.

Vene kirjandusklassika austajad näevad alates 9. septembrist kümneosalist sarja “Idioot” F. Dostojevski suurteose ainetel, mille tegijad võtsid eesmärgiks autori teksti võimalikult täpse edasiandmise. Tähtsaks peeti ka ajastutruudust tolleaegse kõnemaneeri, riietuse ja atmosfääri loomisel.

Kolmapäevaõhtune “Maailma kino” on tagasi alates 18. septembrist Taani filmiga “The Hijacking”. Sügise jooksul jõuavad ekraanile veel „Winter’s Bone“, „Submarino“, „Beasts of the Southern Wild“ jt.

19. septembrist alates näeb “Keeluaja kuninga” teist hooaega.

ETV2 teeb koostööd Matsalu loodufilmide festivaliga – septembri teisel nädalal jõuavad eetrisse auhinnatud loodusfilmid “People of Feather” ellujäämisest Kanada Arktikas, “Das Grüne Wunder” Kesk-Euroopa metsadest ja “Poppy´s Promise” mitmesuguste liikide elust inimeste loodud keskkonnas.

“AegRuum” näitab sarja kontinentide moodustumisest ja muutumisest; samuti nähtamatu maailma avastamisest tehnoloogia viimaste saavutuste abil. Tulekul on uued osad BBC sarjas “Meie aja laps” sünnist alates jälgitud laste jõudmisest teismeikka.

“dokkaadri” valik hoiab oma kõrget taset, tuues algaval hooajal muu hulgas vaatajateni sporditeemalised filmid Usain Boltist ja Muhammad Alist. Detsembrisse jääb “Man On Wire” – film meeletu harrastusega mehest, kes tegi World Trade Centeri kahe torni vahele tõmmatud nööril köielkõndi.

Aasta lõpus on ETV2s oodata üllatusi. Tulekul on Ööülikooli lõkkeloengud ja saatesari tegusatest kunstnikest.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp