Etendus “Jumalad on maal!!!” Tallinnas ja Tartus ning hõimupäevade tantsuklubi

2 minutit

Etendus “Jumalad on maal!!!” Tallinnas ja Tartus K 16.10 kell 19 ja L 19.10 kell 12 ning hõimupäevade tantsuklubi K 16.10 kell 20:30
‘ETENDUS „JUMALAD ON MAAL!!!“ HÕIMUPÄEVADE AJAL TALLINNAS JA TARTUS

K 16.10 kell 19 Tallinnas, Sakala 3 (endised teater NO99 ruumid)
Piletid on müügil Piletilevis ja Piletimaailmas.

L 19.10 kell 12 Tartus, ERMi teatrisaalis
Piletid on müügil Piletimaailmas.

Kolmapäeval, 16. oktoobri õhtul kell 19 etendub Tallinnas, Sakala 3 teatrimajas hõimupäevade raames Jaan Toominga vepsa eepose aineline lavastus “Jumalad on maal!!!” Teatrietendusele järgneb kohtumine eepose autori Nina Zaitsevaga. Tartu etendus toimub hõimupäeval, 19. oktoobril kell 12 ERMi teatrisaalis, mille järel saab ERMis vaadata eepose eesti keelde tõlkija Madis Arukase ja Taisto Raudalaineni dokumentaalfilmi “Elavalt maetud” (ETV 2006), mille kaadreid on kasutatud ka lavastuses.

Läänemeresoome rahvastest on vepslased kõige idapoolsemad. Üsna arhailisena säilinud vepsa rahvakultuur räägib palju ka meie endi minevikust metsausku rahvana, kelle maailm pole koosnenud üksnes inimestest ja asjadest, vaid olnud asustatud palju mitmekesisemalt – loodushingede, paigavaimude ja kõike seda kandva pärimusega. Mängivad Anne Türnpu, Kaido Kivi, Rein Annuk ja Anne-Mai Tevahi.

Tallinna etendusele järgneb kohtumine eepose autori, vepsa keeleteadlase, luuletaja ja tõlkija Nina Zaitsevaga. Nina Zaitseval on suuri teeneid vepsa keele uurimisel ning vepsa kirjakeele taasloomisel ja propageerimisel. 2012. aastal ilmavalgust näinud folklooripõhist autorieepost „Virantanaz“ võib võtta üleskutsena vepsa keele ja kultuuri säilitamiseks ja edasiviimiseks ajal, kui väikerahvad on üksteise järel kadumas üleilmastumise neelu.

Jaan Tooming on Eesti teatrilavastaja ja näitleja, kes on läinud teatrilukku 1970ndatel aastatel uuenduslike lavastustega teatris “Vanemuine” (“Kauka jumal”, “Põrgupõhja uus Vanapagan” ja “Polonees 1945” jpt). Koos Anne Türnpuga on ta loonud Kalevala-teemalisi lavastusi (“Lemminkäinen”, “Väinämöise lugu), aga ka “Macbethi” teatris No99 (2008).

Koguja-lavastaja – Jaan Tooming
Mängivad – Anne Türnpu, Kaido Kivi, Rein Annuk, Anne-Mai Tevahi
Video graafiline disain – Lauri Rahusoo
Video esitlus – Katrin Kivi
Lavastus on sündinud Toomteatri ja ERMi koostöös.
Esietendus 25. augustil 2019 ERMi teatrisaalis (B-sissepääs)

Pärast Tallinna etendust algab Sakala 3 fuajees kell 20:30 hõimupäevade tantsuklubi koos ungari kollektiiviga Magos, kes mängib inimestele traditsioonilisi tantse. Ansambliga koos astub üles ka ungari andekas noor lauljanna Bori Fekete. Tantsuklubi kohta saab lähemalt lugeda siin.

Mõlemad sündmused toimuvad 2019. aasta hõimupäevade raames, mis on pühendatud ÜRO põliskeelte aastale!

www.fennougria.ee
www.facebook.com/fennougria
www.instagram.com/fennougria

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp