Edgar Valteri näitused Võru Linnagaleriis

4 minutit

Võru Linnagalerii I korruse galeriis Näitused „Edgar Valteri kratimaagia“ ja „Pöörismäe puuslike võim ja vägi“

„Edgar Valteri kratimaagia“
1990. aastatel hakkas Edgar Valterit mingil hetkel paeluma kratiteema. Valmis 13 õlimaali krattidest, mis raamitud Võru Wermo kapiustesse. Kunstniku sõnul oli krattide maalimine väga lõbus tegevus.
Kõik 13 kratti jõudsid avalikkuse ette Võrus, Karma antikvariaadi seintel. Sealt leidsid kratid endale uue peremehe, kes nad endaga kaasa viis.
Sellega aga Pöörismäe kratimaagia veel ei piirdunud. Raamatus „Isand Tuutu ettevõtmised“ andis kunstniku fantaasia elu krattidest viguriväntadele – Kratu ja Krata. Koos isand Tuutuga võtsid nad ette lennu Krattide Maale abistamaks kratirahvast võitluses ründavate vaenlaste, krookumitega.
Fotode vahendusel on Edgar Valteri kratimaailm jõudnud valminud näitusele. Selle maailma paganlikku tausta tasakaalustab looduslik rist, kus kaks sirget oksaharu on põimunud täiuslikuks kujundiks.

„Pöörismäe puuslike võim ja vägi“
Pöörismäe taluõue kujuteldavat väravat valvas aastaid lohe. Mitme peaga ja õige toekas. Seljas puuslikest kaaskond. Lohe kereks oli saanud Uue-Antsla kalatiigi kaldalt pärit igivana pajupuu poolõõnes tüvi. Lohe pead ning ta turjal koha leidnud puuslikud valmisid Edgar Valteri käe all.
Puuslikke jagus taluõue mujalegi. Kunstnik on rõhutanud: „Paljud säärased metsaleiud on sedalaadi, et loodus on ise kõik valmis teinud, pole vaja kätt külge panna ja „ilusamaks“ teha. Mõni leid kutsub, jah, pisut omalt poolt juurde lisama. Eks ma seda siis teen ka. Aga ega ma loodust ikkagi üle trumbata suuda. Ei lähe läbi.“ Mõnel juhul on tegu olnud konkreetse abilisega. „Kord tõin ühe järve kaldalt kopra näritud notikese. Seda küll nikerdasin pisut peitliga takka. Tema väärtus minu silmis on, et kobras andis mulle tooriku. Ühistöö nii-öelda.“ Nõnda sündisid kõik Pöörismäe puuslikud. Erilise võimu ja väega, mille neile loodus oli kaasa andnud.
Lohe aeg sai otsa varsti pärast Edgar Valteri lahkumist. Aga puuslikud jäid. Õuevalvurid, lõkkevalvurid, majahaldjas… Nad püüavad täita oma kohuseid auväärsele eale vaatamata.

Külli Leppik, Edgar Valteri pärandi hoidja

II korruse väiksemas galeriis Indrek Aaviku maalinäitus “Tulevik algab aeglaselt”
Kõik materiaalne on pidevas muundumises ning lagunemises, põhjustagu seda tahtlik hävitamise akt või lihtsalt unarusse jätmine. Ometi on nii asjadel kui kohtadel võime jätta sügavaid muljeid, mis mõnikord eluaegseteks mälestuseks või isiksuse osadeks kristalliseeruvad. Aga millele toetub mälu, kui meenutamise objektid on ammu lakanud eksisteerimast või jäljetult kadunud? Kas minevik pole mitte sama ulmeline ning väljamõeldud nagu tulevik?
Maaliseeria “Tulevik algab aeglaselt/Future starts slow” käsitleb hävinemist esteetilise protsessina, milles avalduvad nii visuaalne huvitavus ja ilu, kui ka mälu unustav ning seeläbi loov aspekt.
Indrek Aavik (1990) on Tartust pärit maalikunstnik. Hariduse omandanud Tartu Ülikooli bakalaureuseõppes maalikunsti erialal ja Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna magistriõppes ning on täiendanud end Porto Ülikoolis Portugalis. Osalenud mitmetel grupinäitustel ja projektides Eestis. “Tulevik algab aeglaselt/Future starts slow” on esimene isikunäitus.

II korruse suuremas galeriis Peeter Reemanni juubelinäitus “30 aastat rauaga”
AVAMINE 05. oktoobril kell 14
2019 aasta on suurte numbrite ja tähistamise aasta, sest minu elus ja töös on täis tiksunud järgmised ümarad tähtpäevad – käes on minu 50 aasta sünnipäev, 30 aastat olen tagunud rauda ja teinud sepatööd, millest 20 aastat olen olnud kirvemeister! Ei saa mitte neist suurtest numbritest mööda tähistamata ja tähistama peab ikka koos sõpradega!
Peeter Reemann

NÄITUSED JÄÄVAD AVATUKS KUNI 30. OKTOOBRINI 2019.
Galerii on avatud E – R kell 12:00- 19:00 ning Võru Kandles toimuvate ürituste ajal.
Näituste külastamine on tasuta.
Lisaks:
http://www.vorulinnagalerii.ee/index.html
https://www.facebook.com/events/2036638929973211/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp