Kaks näitust Venemaalt KONDASE KESKUSES

2 minutit
Tatjana Tshursinova

Reedel, 20. septembril kell 17 avatakse Kondase Keskuses kaks näitust Venemaalt. Peterburi kunstniku Tatjana Tšursinova näitus “Juhtum elust” ning Pihkva kunstniku Aleksander Bušujevi maalinäitus.

Tuntud Peterburi kunstnik Tatjana Tšursinova (1946) on tekstiilikunsti kõrval illustreerinud raamatuid, maalinud ning teinud graafikat.
Viljandi näitusel on väljas valik kunstniku tekstiilseid kollaaže ja miniatuure. Nii nagu ta kombineerib oma jutustavates tekstiilipiltides erinevaid materjale (linane, puuvillane, siid, viskoos) ja tehnikaid (aplikatsioon, teppimine), pole tal probleemi paigutamaks ühele tööle kõrvuti vana perekonnafotot, kana, rahvariietes naist Aafrikast, kivist sfinksi, talumeest, vihmavarjuga jänest, Puškinit ja inglit. Portreede sarja kuuluvad samuti läbi-segi ajaloolised suurkujud, metroos juhuslikult kohatud ja teleekraanidelt tuttavad näod ning sõbrad. Selleks, et professionaalse tekstiilikunstniku perfektsionismi eneses maha suruda, üritab ta olla võimalikult katsetamisaldis, mille väljenduseks on kasvõi 9-meetrine teos “Teekond”, mida saab samuti Kondase Keskuse näitusel näha.

Tatjana Tšursinova on lõpetanud Leningradi Kunstiakadeemia ning V. I. Muhhina nimelise Kõrgema Kunsttööstuskooli tekstiilikunstniku erialal. 1970. aastast kuni 1990. aastet alguseni teostas ta suuremõõtmelisi töid avalikesse hoonetesse ning kavandas ja maalis dekoratiivtarbekunsti kombinaadis kangaid. Seoses ühiskonnas toimunud muutustega keskendus ta 1990. algusest originaalloomingule, vähendades kordades oma tekstiiliteoste mõõtmeid. Esimesed raamatud illustreeris kunstnik 1971. aastal.
Näitus jääb avatuks kuni 3. novembrini.

Aleksander Bushujev

Aleksander Bušujev (1965) on Pihkva iseõppinud kunstnik ja kuulub kuulsa Vene kunstnikerühma “Mitkid” kaaskonda. Mitkide juhtfiguur Dmitri Šagin manitses Bušujevit kunstnikutee alguses: “Saša, Sa hoia end igasugustest kursustest ja koolidest eemale. Sul on see “miski” olemas, püüa seda arendada. Mingil juhul ära õpi! Enamik inimesi on haritud ja õpetatud, kuid meid, mitkisid segab see kohutavalt!”
Aleksander Bušujev on oma loomingulistes otsingutes vaba, ta ei välista, et ühel päeval võiks tegeleda ka skulptuuri ja filmikunstiga, kuid kindlasti välistab ta enda jaoks poliitika, sõjanduse ja äri.
Maalimine on nagu tema jaoks nagu rock`n`roll!
Näitus jääb avatuks kuni 13. oktoobrini.
Kondase Keskuse näituseid toetab Eesti Kultuurkapital.

Kondase Keskus, Pikk 8, Viljandi
Avatud: K-P 10-17

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp