Pärnu Muuseumis avatakse Itaalia fotokunstniku näitus hüljatud hoonetest

2 minutit
Autor Nicola Bertellotti
Addio Villa Bellavista, Florence, Italy

Alates 18. juunist on Eesti publikul esmakordselt võimalus osa saada Itaalia fotokunstnik Nicola Bertellotti töödest Pärnu Muuseumis näitusel “Hüljatud ilu“.
Nicola Bertellotti on 1976. aastal Itaalias, Pietrasantas sündinud ning auhindadega pärjatud fotokunstnik, kes on alates 2013. aastast tegutsenud vabakutselise fotograafina. Tema pildid on ilmunud mainekates ajakirjades ning eksponeeritud erinevatel näitustel ja kunstimessidel.
Näituse kuraatori Aleksandra Ehte sõnul oskab Nicola läbi kaamerasilma näha ilu seal, kus tavainimene seda ei näe. Kunstnik uurib läbi oma kaamerasilma kõdunemise ja lagunemise esteetikat, mahajäetud ja unustatud kohtade ilu ning lõpu fenomeni. Näitusel on väljas fotod arhitektuuripärlitest, mis on tänaseks mahajäetud, lagunenud ja unustatud. Pildile püütud hoonetes on inimtegevus peatunud, seal ei kuule laste rõõmsat kilkamist, inimeste jutte ega vaimulike palvet, need on inimtekkelised objektid, kuhu inimese jalg enam ei astu ja kus loodus nüüd taas võimust võtab.
Kui üks näituse osa ülistab hüljatud hoonete ning interjööride ilu, siis selle näituse teine pool on pühendatud uue elu tekkimisele. Puidust terraariumimajades elavad ämblikud, kes on peamised elanikud hüljatud hoonetes ning sümboliseerivad uut algust pärast inimese lahkumist.
„Tema töö on muuseumitööle väga sarnane. Nicola jäädvustab ja vahendab inimestele kohti, mis on ajalooks saanud. Tema tööd annavad edasi hetkeolukorda ja ei ole lavastatud,“ sõnas kuraator Aleksandra Ehte.
Näituseperioodi jooksul on külastajatel võimalik osa saada mitmetest giidituuridest, Itaalia veiniõhtutest, loengutest ja paljust muust põnevast.
Näitus jääb avatuks 8. septembrini.

Pärnu Muuseumi meediapartner on Pärnu Postimees. Näituse valmimist toetavad Sensi Arte galerii, Pärnu linn, Itaalia Suursaatkond, Eesti Kultuurkapital, Leonardo Golf Village, Eldur Puit, Port Artur ja Umberto.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp