Mis on ahistamine

3 minutit

Seksuaalne ahistamine on isikule soovimatu sõnaline, mittesõnaline või füüsiline seksuaalse olemusega käitumine või tegevus. Käitumise või tegevuse eesmärk või tegelik toime on isiku väärikuse alandamine, eelkõige luues häiriva, ähvardava, vaenuliku, halvustava, alandava või solvava õhkkonna.

Käitumine või tegevus on seksuaalne ahistamine, kui see vastab neljale tingimusele: 1) see on ahistatule soovimatu (seda peab ahistatu ka väljendama või peab see olema muul viisil selge, et teatud käitumine on ahistatule häiriv ja tema tahte vastane); 2) see on seksuaalse olemusega; 3) see on kas sõnaline, mittesõnaline või füüsiline; 4) selle eesmärk või tegelik toime on isiku väärikuse alandamine ning see loob häiriva, ähvardava, vaenuliku, halvustava, alandava või solvava õhkkonna.

Seksuaalse olemusega käitumine võib seisneda seksuaalse sisuga vihjetes, puudutustes, pornograafilise sisuga materjali kolleegidele või alluvatele nähtavale seadmises. Ahistamiseks võib näiteks lugeda ka nilbete anekdootide rääkimist töökeskkonnas, seda kõike muidugi juhul, kui keegi kaastöötajatest peab seda solvavaks või häirivaks. Seksuaalse ahistamise keelustatus ei tähenda, et keelatud on igasugune intiimne suhtlus või flirt kolleegide vahel. Seksuaalse alatooniga suhtluse õiguspärasuse mõõdupuuks on eelkõige see, et mõlemad pooled peavad seda soovima.

Sooline ahistamine on tegevus, mis on seotud kannatanu sooga ning mille eesmärk või tegelik toime on isiku väärikuse alandamine ja häiriva, vaenuliku, halvustava, alandava või solvava õhkkonna loomine. Soolise ahistamisega on tegu siis, kui ainuüksi naiseks või meheks olemise tõttu saab subjektile osaks verbaalne, visuaalne või muul viisil toime pandav häirimine, ähvardamine, halvustamine, solvamine või alandamine ning kui selline käitumine loob ka samalaadse õhkkonna.

Sooline ahistamine on seotud ühe või teise sugupoole suhtes kasutatavate eelarvamuslike üldistustega, millel on halvustav alatoon. Kui ülemus naeruvääristab töökollektiivi ees seal töötavaid naisi, väites, et nad on oma soo tõttu ebapädevad või rumalad, on tegu soolise ahistamisega. Soolise ahistamisega on tegu ka siis, kui ühest sugupoolest räägitakse halvustaval viisil või kui kiusamine töökohal või koolis lähtub kiusatava soost, aga seejuures ei puudutata seksuaalsusega seonduvat. Näiteks kui koolis tehakse teismelistele poistele alandavaid märkusi kasvu, kehakaalu, kohmetuse, akne vms kohta.

Allikas: NAISED & MEHED. Võrdsed õigused, võrdne vastutus. Ülevaade soolise võrdõiguslikkuse seadusest. Koostaja: Mari-Liis Sepper. Eesti Vabariigi Sotsiaalministeerium, 2010.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp